Путин: Скандалът около ФИФА не засяга Русия

Руският президент Владимир Путин заяви, че скандалът около ареста на служителите от Международната федерация на футболните асоциации (ФИФА) в Швейцария няма отношение към Русия. Това руският държавен глава заяви, отговаряйки на въпроси на журналисти за това, могат ли тези скандали да се отразят на провеждането на световното първенство по футбол в РФ през 2018 г. „Не знам. Това не се отнася за нас“, каза Путин.

Руският президент нарече странни арестите на служителите на ФИФА, проведени по искане на САЩ в Швейцария. Той счита, че това е поредният опит на САЩ да разпространят юрисдикцията си в други държави и да не допуснат преизбирането на Йозеф Блатер за президент на ФИФА.

„Това е още един явен опит да разпространят юрисдикцията си в други държави. И аз изобщо не се съмнявам, че това е явен опит да не бъде допуснато преизбирането на господин Блатер за президент на ФИФА, което е грубо нарушение на принципите на функциониране на международните организации“, заяви Путин.

„Що се отнася до извършените арести, то това изглежда най-малкото странно, тъй като арестите са извършени по искане от американска страна по обвинение в корупция“, каза той пред журналисти.

Путин подчерта, че става дума за международни служители. „Можем да предположим, че някой да е направил някакви нарушения, но не виждам точно как това засяга САЩ. Това са международни чиновници, не са граждани на САЩ и ако нещо не се е случило там, те не могат да взимат отношение по проблема,“ каза още руският президент.

Според Путин, върху президента на ФИФА е оказван натиск, когато федерацията е гласувала за предоставянето на Русия на правото за провеждане на световното първенство през 2018 г, макар самият Блатер винаги да е призовавал да не се смесва спорта с политиката.

„Както знаем, според мен, в петък трябваше да се проведат избори за президент на ФИФА, и господин Блатер има всички шансове да бъде преизбран“, припомни Путин. „И ние знаем за натиска, който му бе оказан с цел да се забрани провеждането на световното първенство по футбол през 2018 г. в Русия“, каза още той.

„Знаем неговата позиция, която няма нищо общо с някакви особени отношения между ФИФА и Русия“, подчерта руският президент. „Това е неговата обща принципиална позиция: спортът и политиката не бива да бъдат смесвани“, каза Путин. „И още повече, той счита, че спортът трябва да оказва позитивно въздействие върху политиката и да служи за платформа за провеждането на диалог, за примирие, за търсене на решения“, припомни той. „Смятам, че това е абсолютно правилна позиция“, съгласи се руският президент.