Путин се превърна в основна фигура на срещата на върха на Г-20

Австралийският премиер Тони Абът не изпълни обещанието си, че ще направи така, че руският президент да присъства на срещата на Г-20 в Австралия. Това не се случи, тъй  като болшинството от членовете на Г-20 трябваше да се срещнат с Путин. Срещата на върха е удачната площадка за неформални срещи. Възможността да беседват с руския държавен глава лидерите използваха максимално: от принца на Саудитска Арабия, която до вчера отричаше, че съзнателно понижава цените на нефта, до европейските лидери и президенти на страните-членки на БРИКС.

Срещата на върха – формат, в който много от страните се обявиха против санкциите по отношение на Русия. За какъв допълнителен глобален ръст от 2 % можем да говорим, ако Вашингтон заедно със съюзниците си целенасочено бие по ключови отрасли на руската икономика, което на свой ред, се отразява и върху еврозоната, балансираща на границата на рецесията?

Американският президент Барак Обама в речта си в университета в Куинсланд, отново заяви за руската агресия, заплашваща целия свят. Промени в отношенията между Москва и Вашингтон не са настъпили, потвърди заместник-външният министър Сергей Рябков, дори след като Путин и Обама се срещнаха по време на срещата на АТИС в Пекин. Отговорността за застоя в отношенията между двете страни изцяло и напълно лежи върху американската страна, подчерта дипломатът.

Френският президент Франсоа Оланд явно се опита да сближи позициите, като по време на двустранните срещи се обръщаше към Владимир Путин на „ти”.

„Франция и Русия винаги са поддържали не само добри, но и много полезни, взаимно изгодни отношения помежду си. Днес има твърде много турбулентни моменти в световните дела. И по всички въпроси позициите ни съвпадат. Още повече, полезно е да имаме възможността да се срещнем и да поговорим по всички тези въпроси”, заяви Путин.

„Струва ми се, че още кратко ще страдаме от тази турбулентност, която се наблюдава днес в света. Наш дълг е да направим всичко възможно за урегулирането на съществуващите днес кризи, в това число и в Украйна”, заяви Оланд.

След срещата между Путин и Оланд, двамата президенти се върнаха с един автомобил.

Британският премиер Дейвид Камерън изглеждаше крайно напрегнат след ръкостискането с руския президент. Както стана известно, голяма част от разговора помежду им е била посветена на темата за Украйна.

Ситуацията в Донбас Путин обсъдил и с италианския премиер Матео Ренци, като двете страни изразили загриженост във връзка с увеличаването на напрежението в югоизточната част на Украйна.

Срещата между Путин и Меркел е била планирана по-рано за късно вечерта, но час преди това канцлерът е разговарял с Обама и по откъслечните фрази, случайно станали достояние, става ясно, че двамата са говорили за Украйна. Обама произнася думите „прекратяване на огъня” и „руско-американски отношения”.

Разговорите между Путин, Меркел и новият председател на Еврокомисията Жан Клод Юнкер, които продължили около четири часа се провели в хотела, където бил отседнал руският държавен глава.

Освен двустранните въпроси, Путин в нюанси разяснил руския подход към ситуацията в Югоизточна Украйна.

Срещата на върха на Г-20 е формат, където има много повече фракции, от един „златен милиард”. Страните от БРИКС, например, които се готвят сега за среща в Уфа.

В Бризбейн няколко часа преди началото на срещата лидерите на Бразилия, Русия, Индия, Китай и ЮАР наредиха на финансовите министри за половин година да назначат председател на Новата банка за развитие и сформираха временния й съвет. По същност новата структура е аналог на МВФ. Освен това, петте страни учредиха и така наречения пул за условни валутни резерви.

„Общият обем на техния капитал е достатъчно внушителен – 200 милиарда долара. По този начин, у нас ще се появят общи механизми, способни да стабилизират националните пазари на капитала в случай на криза в глобалната икономика. Затова новата възможност за съвместно кредитиране ще позволи разширяването на търговските и инвестиционни връзки”, подчерта Владимир Путин.