Путин се обяви против трибунала за катастрофата на Boeing

Руският президент Владимир Путин в телефонен разговор с холандския премиер Марк Рюте отново подчерта нецелесъобразността от учредяването на съдебен орган за разследване на катастрофата на Boeing в Украйна.

„Руският президент потвърди неизменността на позицията за нецелесъобразността от учредяването на такъв съдебен орган. Акцентирано бе също, че остават немалко въпроси към разследването – в това число и към събраната база от доказателства и във връзка с недопускането на Русия за съществено участие в провеждането му, – цитира ТАСС съобщението на пресслужбата на Кремъл. – Подчертана е готовността на руската страна към тясно сътрудничество с цел изясняване на причините и обстоятелствата около трагедията“.

Путин също така подчертал необходимостта от пълното изпълняване на приетата по руска инициатива на 21 юли 2014 г. резолюция 2166 на Съвета за сигурност на ООН, насочена на осигуряването на всестранно, пълно и независимо разследване на катастрофата. „Състоя се обмяна на мнения за проведената от експертите работа в контекста на подготовката на новата резолюция на Съвета за сигурност на ООН по темата, – отбелязват още от пресслужбата. – Путин отбеляза, че представеният от Русия проект на такъв документ е бил насочен към решаването на задачите, обозначени в резолюция 2166. Той изрази съжаление във връзка с това, че този компромисен проект не е бил подкрепен от държавите, обявили се за създаването на Международен трибунал за разследване на катастрофата на самолета на Malaysia Airlines“.

Путин и Рюте са обсъдили също така и състоянието и перспективите за развитие на руско-холандските отношения.

Телефонният разговор се е провел по инициатива на холандската страна.