Путин: „Северен поток“ не е алтернатива на „Южен Поток“

Президентът на Русия Владимир Путин заяви, че газопроводът „Северен поток“ не е алтернатива на „Южен поток“, предаде РИА Новости.

„Ние в Русия изхождаме от това, че влизането от юг в страните на Европа ще диверсифицира доставките на енергийни ресурси на континента. Но отначало Европейският парламент прие решение, съгласно което „Южния поток“ бе обявен за несъответстващ на интересите на ЕС, а след това Европейската комисия изпрати писмо на правителството на България, потвърждавайки решението на Европейския парламент и поиска от българското правителство да прекрати всички подготвителни работи. Българското правителство направи така и цялата дейност бе прекратена“, заяви Путин.

„Как да започнем полагането на тръбопроводната система в морето, да изразходваме девет милиарда евро, да потопим целия този метал в морето без да имаме право на вход на българска територия? Разбира се , ние осъзнахме това и прекратихме работата по-нататък. Не ни дадоха да направим това, не се отказахме ние“, продължи руският президент.

„Консорциумът бе международен. Всъщност консорциумът се обърна с предложение да се продължи проектът „Северен поток“ и да се построи негова втора линия „Северен поток-2“. Трябва да кажа, че той не е алтернатива на „Южен поток“, добави Путин.