Путин: Свободата е най-висшата ценност

В последното си интервю пред западните журналисти онзи ден президентът на Русия отново засегна деликатно темата за неговите дъщери. По думите му, той не се смята в правото си „да изисква нещо“ от децата си, те сами трябва да определят своето бъдеще. Преди Путин признаваше, че не възпитавал твърде строго дъщерите си. Сайтът lenta.ru събра най-интересните изказвания на Путин за семейството му за последните 16 г.

За работата на дъщерите му

„Доколкото разбирам, те вече са си избрали професиите – занимават се с наука и с друг вид дейности, доста благородни и необходими на хората. Чувстват се необходими на работните им места, доволни от работата си, и мен това може само да ме радва. Изключително отговорно, добросъвестно и честно се отнасят към работата, която са си избрали“, заяви Путин в интервю за „Блумбърг“ на 5 септември. „Да кажа къде конкретно работят дъщерите ми и с какво точно се занимават? Никога не съм го правил и сега нямам намерение. По ред съображения и, естественно, от гледна точка на сигурността! Изобщо, смятам, че всеки човек има право сам да кове съдбата си. Те никога не са били „звездни“ деца, не са изпитвали удоволствие от това, че прожекторите светят към тях. Те си живеят своя живот и го правят много достойно“, уточни той на пресконференцията на 17 декември 2015 г.

За родата

„Това, че дядо ми е бил готвач на Сталин, изобщо нищо не говори за политическите му възгледи. Тогава имаше друга страна и друг живот. И това, че сега доста известни хора в Русия, държавници, икономисти, привърженици на принципите на демокрацията и либералната пазарна икономика, са потомци на родители, които са принадлежали към друга формация, това никого не плаши“, каза президентът на Русия пред водещия на американския тв канал Си Би Ес“ Майкъл Уолъс на 9 май 2005 г. „Израснал съм в много обикновено семейство, може да се каже работническо. Баща ми и майка ми бяха най-обикновени хора. Живеехме тримата в една малка стаичка, в т.н. „комунална квартира“, лишена от удобства. Дори нямахме вана и душ. Родителите работеха адски много. Аз, де факто, се отгледах сам, прекарвах доста време навън с връстниците си“, добави Путин.

За бившата си жена

„Тя работеше като стюардеса и имаше възможността да бъде в града по работа, както сега е модерно да се казва“, сподели Путин в същото интервю. „Жена ми не се занимава с политика и не се интересува от нея, за което съм й много благодарен. Тя има съвсем други интереси, филолог е по образование“, пояснява президентът. „Убеден съм, че тя е много съвременна жена. Разговаряли сме много относно мястото на жената в съвременния свят и в обществото. Тя, например, се придържа към тезата, че обществото и държавата не отделя достатъчно внимание на жените и не ги привлича към управлението на държавата като цяло, и към решаването на общодържавните, националните и регионалните проблеми. Съгласен съм с нея за това. В този ред на мисли може да се каже, че идеологически и философски тя определено влияе и на моите представи за това как да построявам решенията, които се приемат в определени сфери“, каза Путин в интервю за американския тв канал Ен Би Си на 2 юни 2000 г.

За времето със семейството

„За съжаление, през седмицата не виждам всеки ден дъщерите си, защото когато излизам, те все още спят, а когато се прибирам – пак са в леглата. Това, разбира се, е минус, но не най-големият, макар и съществен. Има друг минус, който касае всички членове на семейството. И ще ви призная откровено, това в значителна степен е изолацията. Защото работата ми е много натоварена и като прибавим някои определени правила, свързани с протоколните събития и въпросите за сигурност, всичко това води до там, че кръгът на общуване рязко се свива“, сподели Путин пред китайския в. „Женмин Жибао“, агенция Синхуа и тв канала РТР на 16 юли 2000 г. „Традициите не се отличават от тези на обикновеното руско семейство. Нова година предимно посрещаме у дома. Децата сега пораснаха, искат да се срещат с приятелите си и ние не ги спираме. Така че, ако някой от тях си е у дома, тогава сме всички заедно. Ако някой отсъства, значи ще съм само с жена си“, каза пък той на традиционната си пресконференция на 23 декември 2004 г.

За строгостта на възпитанието

„Не, за съжаление не съм бил строг, или може би за щастие. При всички случаи те израснаха като независими момичета, със собствено мнение, с чувство за достойнство, както ми се струва. Мисля, че това е много добър резултат. Не бих могъл да кажа, че много съм ги глезил. Но, за съжаление, не бих могъл и да кажа, че им отделям достатъчно внимание. Но ги обичам не по-малко, отколкото и преди. Те са вече напълно големи хора, почти възрастни – на 19 и 20“, каза Путин по време на пряката линия с него през 2003 г. „А това, че сега не се мяркат по телевизията и в скандалните хроники на медиите, много ме радва! Длъжен съм да кажа, че това е техният собствен избор. Преди няколко години им казах – или ще бъдат много известни и няма да имат нормален живот, няма да могат да общуват с приятелите си, няма да могат свободно да посещават обществените места, или ще бъдат неизвестни, ще се държат скромно, но пък ще живеят като нормалните хора. Те сами избраха второто. При това решиха напълно съзнателно и самостоятелно“, поясни Путин в интервюто си за тв канала Си Би Ес на 9 май 2005г.
За изучаването на чужди езици
„Малката се роди тук, в Германия. Първоначално започна да говори на немски, после на руски. И двете ходиха на детски ясли в ГДР. Помежду си често общуват на немски, а с нас – на руски“, каза Путин в ефира на германския тв канал А Ер Де на 9 април 2002 г. „Дъщерите ми свободно владеят три езика, дори са усвоили и по един-два източни“, обясни президентът на Русия на пресконференция на 17 декември 2015 г.
За увлеченията на дъщерите

„Слушат много музика. Да, това е самата истина, но по-добре питайте тях какъв вид харесват. Първо, много дълго се занимаваха с музика, непрофесионално. Свирят на цигулка, на пиано, пеят, акомпанират си една на друга. Едната свири на пианото, другата на цигулката, после се сменят“, разказа Путин на среща с британския композитор Андрю Лойд Уебър.

За телевизора и интернeт в живота на децата

„ Преди всичко, бих искал да кажа, че дъщерите ми не се допитват до мен какво да гледат – мисля, че и вашите деца не само че не ви питат, но дори и не ви информират какво гледат, за какво си говорят и с кого се срещат. На тях трябва да им се предостави правото на избор. По-принцип свободата и правото на избор – това е абсолютната ценност на всеки един човек. Ако сумеем да ги подсигурим на обществото, то това би било нашето огромно постижение”, заявява Путин на пресконференция на 31 декември 2006г. А на въпроса, дали дъщерите му седят пред компютъра, той сподели : „ Седят, засъжаление. Интернета – това е полезно нещо, ако от него черпиш необходимата информация с образователна цел и за развитието на човек. Но ако става въпрос за чатене с часове, то ми се струва, че това е безсмислено. Това е пълна загуба на време!”, бе категоричен Путин по време на пряката линия с президента на 18 декември 2003г

За непубличността

„С много неща съм се сблъсквал за пръв път, разбира се, намирайки се в положението в което съм днес. Един от проблемите, с които ми се наложи да се сблъсна, ( и мисля, че това е проблемът на всичките държавни глави в която и да било страна – малка или голяма, а за голямата страна това е още по-актуално ), — това е проблема на изолацията от външният свят. И, може би, един подобаващ компенсатор на този недостатък, на този проблем, – са семейството, децата и приятелите. В този смисъл, разбира се, моите близки ме подкрепят напълно и ми помагат”, пояснява президента на Русия в интервю пред американски тв канал «Ен-Би-Си» на 2 юни 2000 г. „Съвременните средства за масова информация са много безжалостни, и не всеки е способен всичко това да го впива през себе си. Нали виждате, че членовете на моето семейство не се занимават с политика, нито с бизнес, никъде не се навират. И бих искал също така всички да ги оставят на мира. Това е свързано и с личното благополучие, и със сигурността!”, заявява Владимир Путин пред главните редактори на изданията на 2 март 20012, цитирано от Лента.ру.

 

ФОТО  личен архив на Владимир Путин администрация на Президента на РФ

Оля Ал-Ахмед, в. standartnews.com