Путин: Само единството на народа може да осигури независимостта на държавата

Историята на Русия показва, че разколът е пагубен за нея, и само единството на народа и общественото съгласие могат да доведат страната до успех. Това заяви руският президент Владимир Путин в речта си в Сочи пред възпитаниците на образователния център за талантливи деца „Сириус“ в първия ден от новата учебна година в Русия.

„Да, в родната история е имало и трагични страници. Уроците от смутните времена, революциите и гражданската война са предупреждение за това, до каква степен е пагубен за Русия разколът“, каза той. Според руския президент, тези уроци от историята убеждават, че „само единството на народа и общественото съгласие могат да доведат до успех, да гарантират независимостта на държавата и да помогнат да бъде отблъснат всеки могъщ и коварен враг“.

„Когато е ставало въпрос за защитата на родната земя, се е вдигал целият ни народ. Откъде се е взела огромната му духовна мощ и готовността за саможертва? Всичко това е възниквало от искрената, идваща от сърцето, любов към родината“, подчерта Путин, като посочи, че тези чувства на патриотизъм „се предават у нас от поколение на поколение“.

Путин отбеляза, че бъдещето на Русия зависи от младото поколение, от това, как то живее през тези години. Той призова младежта да прави това, което досега не е правил никой.

„В историята на страната ни винаги се е залагало на хора, които не са се страхували да поемат отговорност“. Сред тези персонажи Путин спомена Петър велики и последователите му, „определили нова посока в развитието на Русия“. Той припомни, че Петър I още на 11-годишна възраст е създавал полкове, а на 16 – неголяма флотилия, които по-късно прераснали в „победоносната и непобедима руска гвардия“ и „руския военен флот“. Президентът отбеляза, че идвайки от Европа, юношите от времето на Петър I „са създавали нова, но именно своя страна, а не копие на някоя друга“.

Комплексът „Искандер“ е проектиран от хора, които нямат и 30 години, отбеляза още руският президент. Според него, младите учени са създали колектив и са предложили решение, каквото на са били способни да предложат по-възрастните учени.

„Русия е станала по-силна благодарение на тези, които са се стремили тя да се движи напред,  да увеличават постиженията на предците си“, отбеляза Путин.