Путин: РФ ще използва всички средства за гарантиране на сигурността на полетите в Сирия

Русия ще използва всички средства за гарантиране на сигурността на полетите в Сирия, включително и комплекси С-300. Това заяви пред журналисти руският президент Владимир Путин, предаде ТАСС.

„Във военно-въздушната ни база в Сирия ще бъде прехвърлен комплекс за противовъздушна отбрана С-300; надявам се, че това, както и други мерки (това не е единствената мярка, която ще предприемем), ще са достатъчни за гарантирането на сигурността на полетите“, каза той пред журналисти.

 „Искам да кажа, че ние несъмнено ще се отнесем по най-сериозния начин към това, което се случи, и всичките ни средства ще се използват за гарантиране на сигурността“, подчерта руският президент.

По-късно прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков отбеляза, че Путин се е съгласил с предложението на министъра на отбраната на РФ да бъдат прехвърлени в авиобазата Хмеймим в Сирия, където е разположена руската авиационна група, най-новите зенитно-ракетни системи С-400. „Министерството на отбраната предложи да бъдат изпратени комплекси С-400. Президентът се съгласи“, заяви Песков пред журналисти.

Екипажът на Су-24 бе удостоен с държавно отличие

Екипажът на сваления над Сирия Су-24 е удостоен с държавни отличия, на командира посмъртно ще бъде присвоено званието Герой на Русия, съобщи руският президент. Указът вече е подписан.

Путин също така съобщи, че вторият пилот – щурманът, е бил спасен. „Той е спасен, това е щурманът, той се намира в нашата база, на летището“, отбеляза президентът. „На него, както и на всички други участници в операцията, включително и в спасителната, ще бъдат връчени държавни награди. Министерството на отбраната направи това предложение“, каза той.

Ислямизация на Турция

Руският президент Владимир Путин констатира, че действащото ръководство на Турция провежда целенасочена подкрепа на ислямизация на страната. „Проблемът не е в трагедията, с която се сблъскахме вчера (инцидентът с руския самолет Су-24), проблемът е много по-дълбок, – заяви пред журналисти руският президент. – И не само ние, уверявам ви, това вижда целият свят, че днешното ръководство на Турция в продължение на доста години провежда доста целенасочена вътрешна политика за подкрепа на ислямизацията на страната“.

Путин отбеляза, че ислямът е голяма световна религия, която е една от традиционните, в това число и в Русия. „Ние самите подкрепяме исляма и ще продължаваме да го правим, но тук става дума за подкрепа на по-радикално направление. И това само по себе си създава изключително неблагоприятна среда, атмосфера, която не се вижда на пръв поглед“, заяви руският лидер.

Руският президент подкрепи препоръката на МВнР на РФ за Турция

Руският президент подкрепи препоръката на МВнР на РФ към руските граждани да се въздържат от пътувания в Турция. „Какво да се прави, след подобни трагични събития, като унищожаването на нашия самолет и гибелта на пилота, това е принудителна мярка, и МВнР правилно постъпи, като предупреди нашите граждани за опасността“, заяви Путин.