Путин: РФ съвместно с ОССЕ е готова да организира извеждането на тежката артилерия от Украйна

Русия съвместно с ОССЕ е готова да организира контрол над извеждането на тежката артилерия от Украйна, заяви руският президент Владимир Путин.

„Ние сме готови заедно с ОССЕ да организираме контрол над осъществяването на тези стъпки”, се казва в писмото на руския президент към украинския му колега Петро Порошенко, цитирано то „Първи канал”.

В посланието си към украинския президент Путин предложи двете страни в конфликта да предприемат мерки за прекратяване на взаимния обстрел и за извеждане на тежката артилерия.

„Предлагам двете страни в конфликта – както украинските силови структури, така и опълченците в Донбас, ДНР и ЛНР – да приемат неотложни мерки за прекратяване на взаимния обстрел, както и за незабавно извеждане от страните в конфликта на средствата за поразяване с калибър над 100 мм на далечина, установена от меморандума в Минск на 19 септември, изхождайки от фактическото преминаване на линията на съприкосновение съгласно приложената карта”, се казва още посланието на руския президент.

Миналият четвъртък Путин изпрати писмено послание до украинския президент, в което се съдържаше план-предложение за извеждането на тежката артилерия. Киев го отхвърли, като не предложи нищо в замяна.

Според оценка на руския президент в момента „процесът за мирно регулиране, основан на меморандума в Минск на 19 септември 2014 г. се намира в опасност от срив”.

„Последните събития в югоизточната част на Украйна, свързани с възобновяването на обстрела на населени места в Донецка и Луганска области, предизвикват у нас сериозна тревога и на практика поставят под заплаха процеса за мирно регулиране на основата на минския меморандум от 19 септември 2014 г”, написа Путин.

По-рано, на 18 януари, съветникът на украинския президент Юрий Бирюкин заяви, че украинските военни са получили заповед да открият масиран огън по позициите на опълченците в зоната на силовата операция в югоизточната част на страната.