Путин: Русия ще разшири санкциите срещу Турция в строителния сектор

Русия няма да сключва нови договори с Турция в сферата на строителството. Това заяви в понеделник руският президент Владимир Путин, предаде RT, цитиран от „Руски дневник“.

„Ограниченията в този сектор ще се разширяват. Правителството взе решение: нови договори с турски подизпълнители няма да се сключват и това, разбира се, ще даде на нашия строителен сектор възможност да разшири своята работа и да потърси нови квалифицирани работни кадри“, каза Путин на Междурегионалния форум на Общоруския народен фронт в Ставропол.

Руският държавен глава поясни, че властите са взели решение да не развалят действащите договори с турски строителни фирми, тъй като това може да накърни руските интереси. „Ако в отговор на деструктивните действия на някои европейски страни взехме решение да ограничим вноса на хранителни стоки на нашия пазар, то това бе преди всичко, за да освободим пазара от чуждестранното господство“, каза Путин, цитиран от ТВ „Център“.

По думите му в момента 300 турски фирми имат сключени договори с Русия на стойност около $50 млрд. Той призова руските строители да работят не по-зле, а по-добре от турските им колеги.

„По предварителни оценки в близко време нашите фирми могат да заместят около 87 000 работни места. Но трябва те да са готови за тази работа. Най-вече от професионална гледна точка“, отбеляза Путин.

Отношенията между Русия и Турция изпаднаха в криза, след като турските военновъздушни сили атакуваха руския бомбардировач Су-24 в Сирия на 24 ноември. Руският президент Владимир Путин определи атаката срещу бомбардировача „удар в гърба“ и заяви, че Анкара оказва финансова помощ на терористите от „Ислямска държава“ (ИД).