Путин: Русия ще преодолее последствията от санкциите в сферата на военно-техническото сътрудничество и ще укрепи позициите си

Русия може не само да се справи с последствията в сферата на военно-техническото сътрудничество (ВТС), но и да украпи позициите си, заяви руският президент Владимир Путин.

„Русия разполага с всички възможности, за да се справи с тези предизвикателства (последствията от санкциите), и да укрепи позициите си”, заяви Путин по време на заседание на комисията по въпросите на ВТС.

Руският държавен глава припомни, че за тази цел са разработени сериозни програми за заместване на вноса във военно-промишления комплекс, като се създават алтернативни връзки в индустриалното и технологично сътрудничество.

„Радвам се, че това (плановете)за срока е напълно приемливо, и финансовите загуби не са толкова големи, както смятахме в началото. Всичко е в абсолютно приемливи параметри и е изпълнимо”, допълни руският президент.

По данни за октомври тази година, Русия е изнесла оръжия и военна техника на стойност 9,8 млрд. долара. През изминалата година тази сума е била 15,7 млрд. долара.

Ключови партньори на Русия в областта на военно-техническото сътрудничество са Индия (42% от руския износ), Китай (около 10%), Азербайджан  (7%), Венецуела и Алжир (по 5 %).

„Русия има възможността да доставя изпитани в бойни условия серийни прототипи на най-съвременните системи и комплекси, които по критерия „цена-качество-ефективност” превъзхождат всички чужди аналози. Още повече, ние сме готови не само да доставяме оръжие, но и да създадем неговото съвместно производство, ремонт, модернизация и сервизно обслужване”, отбеляза още Путин.