Путин: Русия ще повишава икономическия си суверенитет

Русия ще повишава икономическия си суверенитет, продължавайки да бъде част от световната икономика. Това заяви руският президент Владимир Путин на среща с членовете на правителството.

При разрешаването на проблемите в икономиката Русия ще задейства изключително пазарните механизми, заяви руският държавен глава.

„Разбира се, ние сме длъжни и трябва да действаме в логиката на пазарната икономика, ще се ръководим изключително от тези съображения”, заяви Путин по време на среща с правителството.

„Ако говорим за така наречения санкционен ефект, то ще припомня, че в условията на криза през 2008 г. желаещите да предоставят кредити на руските финансови учреждения нещо не си ги спомням. Напротив, маржин коловете (предложенията да се дадат в залог допълнителни средства –бел.ред.) възникваха и ние решавахме тези проблеми със собствени средства”, допълни още Путин.

Руският президент отново заяви, че социалните задължения на държавата ще бъдат изпълнени

„Каквото и  да правим, каквито и планове да построяваме, ние сме длъжни, безусловно да осигурим социалните си задължения, да осигурим тяхното изпълнение. Ние с вас знаем, че това е напълно реализуемо. Няма никакви съмнения за това, че ние ще го сторим”, каза още Путин.

„Едновременно с това, изпълнявайки социалните задачи, ние трябва да говорим и за това, какво ще направим в бъдеще в съответните отрасли на икономиката, в икономиката като цяло днес, както и в перспектива, имайки предвид различните сценарии за развитие”, каза руският държавен глава.