Путин: Русия ще направи всичко, което зависи от нея, за да работят Виенските споразумения

Руският президент Владимир Путин заяви, че Русия приветства споразуменията за ядрената програма на Иран и ще направи всичко, което зависи от нея за реализирането им, предаде ТАСС.

„Русия приветства достигнатото днес във Виена решение по разрешаване на ситуацията около иранската ядрена програма и одобрения от „шесторката“ и Иран съвместен план за действие, – се казва в изявлението на руския лидер, публикувано на сайта на Кремъл. – Уверени сме, че светът днес е въздъхнал с голямо облекчение“.

Участниците в преговорите се стремяха към това дълги години в рамките на преговорите с участието на Русия, Китай, САЩ, Франция, Германия, Великобритания, Иран и ЕС, подчерта Владимир Путин. „Удовлетворени сме от това, че в основата на постигнатото решение лежи принципа на поетапност и взаимност, който страната ни последователно отстояваше във всички етапи на тези сложни преговори“, заяви руският президент.

Путин отбеляза, че „споразуменията се базират на стабилната основа на международното право, преди всичко, на Договора за неразпространение на ядрено оръжие и споразумението за гаранциите на МААЕ, включително допълнителния протокол“.

„Руското представителство на преговорите и ядрените специалисти внесоха немалък принос в подготовката на всеобхватното споразумение, което позволи да се сведат различните, често пъти диаметрално противоположни, позиции под общ знаменател, – заяви руският президент. – Изпълняването на съгласувани действия ще се проверява внимателно от МААЕ с цел потвърждаване на изцяло мирния характер на иранската ядрена програма“.

„Иран получава възможността да развива тази програма, включително и обогатяване на уран, при осигуряването на контрол от страна на МААЕ и при последователното снемане на въведените срещу Техеран санкции, към което ние отдавна и настойчиво призовавахме“, подчерта руският държавен глава, коментирайки ролята на споразумението.

„Това е важно и от гледна точка на реализацията на мащабните планове за сътрудничество между Русия и Техеран в областта на мирния атом, които получиха подкрепа в одобрените днес документи“, отбеляза Путин.

„Разчитаме на това, че всички заинтересовани страни, най-вече страните от „шесторката“, ще изпълняват в пълен обем постигнатите решения, – заяви руският лидер. – Нов мощен импулс ще получат двустранните ни отношения с Иран, върху развитието на които вече няма да оказват влияние външни фактори“.

Руският президент увери, че „Русия ще прави всичко, което зависи от нея, за да работят напълно Виенските споразумения, спомагайки за укрепването на международната и регионалната безопасност, глобалния режим за ядрено неразпространение, създаването в Близкия Изток на зони, свободни от оръжие за масово унищожаване и средства за доставянето му, мобилизирането на широка коалиция в региона за противодействие на терористични заплахи“.