Путин: Русия увеличи темповете на модернизация на въоръжените сили

Руският президент Владимир Путин заяви във вторник, че Русия е увеличила темповете на модернизация на въоръжените сили.

„Като цяло правилното изпълнение на дадените от мен инструкции на министерството на отбраната, на профилните ведомства и организациите от отбранителната промишленост доведе до увеличаване на темповете на превъоръжаване на армията и флота“, каза Путин по време на съвещание в Сочи, на което бе обсъдено развитието на военнопромишления комплекс на Русия.

По думите на държавния глава, приоритетна задача в момента е запазването на тези темпове.

„Необходимо е стриктно да се спазват сроковете на доставка, както и утвърдените графици“, заяви Путин и поръча да се осъществява контрол по проблемите с обезпечаването на необходимата инфраструктура за модернизация на техниката и подготовка на личния състав.

Както поясни пред журналисти прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков, една от ключовите теми, с които ще се занимава руският лидер през следващите дни, ще бъде развитието на Въоръжените сили и военнопромишления комплекс. „В Сочи ще се проведе вече превърналата се в традиция седмица на въпросите за развитие на Въоръжените сили“, разказа Песков.

Серия от подобни съвещания руският президент провежда вече за пети път. Традиционно държавният глава свиква ръководството на Министерството на отбраната, ръководителите на предприятията от Военнопромишления комплекс и други отговорни служители два пъти годишно – през май и през ноември. Срещите се провеждат ежедневно отделно по всички родове и видове войски, а след това резултатите се обсъждат на общо голямо съвещание.

Песков поясни, че и този път ще бъде обсъден „ходът на изпълнение на държавната поръчка за отбраната и приоритетите на военното строителство“. Представителят на Кремъл подчерта, че „всички тези въпроси ще се обсъждат методично и в детайли в течение на седмицата“.