Путин: Русия разчита на съгласуване на позициите с Катар по енергийните въпроси, особено в газовата сфера

Русия разчита на съгласуване на позициите с Катар по енергийните въпроси, особено в газовата сфера. Това заяви руският президент Владимир Путин в понеделник на среща с емира на Катар шейх Тамим бин Хамад Ал Тани, предаде ТАСС.

„Ние трябва да поговорим за сътрудничество и координация на позициите в енергийния сектор, особено в газовата сфера“, каза руският лидер.

В дневния ред на преговорите присъства и ситуацията в региона на Близкия изток и Персийския залив, в която, по думите на руския президент, Катар играе „важна роля“. „Разчитаме на това да обсъдим с Вас ситуацията, да обменим мнения, да потърсим решения и изход на най-сложните и проблемни въпроси“, подчерта Путин.

В преговорите участват от руска страна външният министър Сергей Лавров и помощникът на президента на РФ Юрий Ушаков, а от катарска – външният министър Халед бен Мохамед ал-Атия, ръководителят на канцеларията на емира Халед бен Халифа Ал Тани и ръководителят на службата за държавна сигурност на Катар Ганем Халифа Ал-Кубейси.