Путин: Русия почти е преодоляла спада в икономиката си

Руската икономика е преодоляла спада и са създадени условия за излизането на траектория на ръст. Това заяви руският президент Владимир Путин на среща с членовете на международния експертен съвет на Руския фонд за преки инвестиции (РФПИ) и представители на международната инвестиционна общност, предаде ТАСС.

„Ние на практика преодоляхме спада. Създадени са базовите условия за излизане на траектория на ръст“, заяви Путин. Според него „икономиката е успяла да се адаптира на новите условия“.

Руският президент отбеляза, че страната е успяла да гарантира макроикономическа стабилност и значително понижаване на инфлацията. По думите на Путин, действията на Банката на Русия са позволили да се запази високото ниво на златно-валутните резерви. Той отбеляза, че икономиката на страната не само се е адаптирала към новите условия, но и е получила конкурентни преимущества благодарение на въвеждането на по-гъвкав курс на рублата.

Путин припомни, че властите не са предприемали решения за каквито и да било ограничения за движенията на капитала и не смятат да приемат такива и в бъдеще. „Руският финансов пазар остава най-откритият от развиващите се пазари“, добави руският президент. „Въпреки обективните сложности, ние няма да въвеждаме ограничения върху движението на капиталите. Искам да подчертая – няма да правим такова нещо“, каза още той.