Путин: Русия отдавна можеше да поиска от Украйна предсрочно погасяване на дълга, но не го е направила

Русия отдавна можеше да поиска от Украйна предсрочно погасяване на дълга, но не прави това по молба на Киев, заяви президентът на Русия Владимир Путин, цитиран от ТАСС.

«Отдавна имаме право да поискаме от Украйна предсрочно погасяване на дълга, предвид факта, че според условията на нашето споразумение, а то е подписано в съответствие с европейското право, в случай на превишени проценти (над 60%), възниква право да поискаме предсрочно погасяване. Но, по молба на нашите украински партньори и по молба на МВФ, ние не се възползваме от това право. Не желаем да усложняваме и без това трудната икономическа ситуация на нашите партньори и съседи», заяви Путин на съвещание с членовете на руското правителство.

Според руския президент, заявленията на Украйна за предстоящ дефолт, са направени в следствие на непрофесионализъм на Киев.

„Да се обявява предстоящ дефолт – ниво на отговорност и професионализъм, съдейки по всичко, не много високо, въпреки че, страната е поставена под външно управление”, поясни руският президент.

Държавният глава възложи на главата на Министерството на финансите на РФ Антон Силуанов, да проведе консултации по въпроса за дълга на Украйна към Руската Федерация.

„До колкото разбирам, МВФ не предоставя никакви кредити на страни, които са са в ситуация на дефолт, банкрут”, поясни Путин.

«Програмата на валутния фонд не може да предоставя средства на държава, която има неуредено задължение пред своя кредитор. Именно заради това, ние ще водим консултации с МВФ по защита на интересите на РФ при предоставяне на поредни финансови траншове», заяви Владимир Путин.

На съвещанието Владимир Путин изрази съжаление относно това, че досега не са започнали преговорите между Русия, Украйна и ЕС по въпроса за споразумението за асоцииране на Украйна с ЕС. Засега на лице има само консултации. Представителят на Русия, министърът на икономиката Алексей Улюкаев съобщи, че Москва е представила проект с 6 точки.

„Като цяло, този подход срещна разбиране от страна на нашите европейски и украински колеги”, каза министърът.

Той отбеляза, че предстои да се уточни характерът на документите, които ще бъдат подготвяни от експерти, като това може да бъдат протоколи към споразумението на Украйна – ЕС, или отделни споразумения към единния пакет”, поясни Улюкаев.

Той поясни, че Русия още днес може да въведе ответни мерки заради латентна асоциация Украйна и ЕС.

„Ние наистина имаме основания още днес да въведем ответни мерки във вид на отмяна на режима на по-голямо облагодетелствуване, тъй като нашите украински колеги водят политика на внедряване на условия в споразуменията (за асоцииране с ЕС), което противоречи на нашите с тях договорености”, каза Улюкаев.