Путин: Русия няма намерение да влиза в наложената конфронтация

Руският президент Владимир Путин заяви, че Русия не възнамерява да влиза в конфронтацията, наложена от световното общество, предаде ИТАР-ТАСС.

„Арсеналите на водещите страни се развиват и усъвършенстват. По време на срещата на върха на НАТО през септември ръководството й обяви възможното нарастване на военните възможности на Алианса. Вместо колективното и цивилизовано решение на международните проблеми, в ход все по-често се използват силови, икономически и информационни методи за въздействие”, констатира руският държавен глава по време на среща в Кремъл с висшите офицери по случай тяхното назначаване на висшестоящи длъжности и звания.

Путин подчерта, че „Русия не възнамерява да влиза в конфронтацията, която толкова усилено й се налага”. „Ние сме отворени за равноправен и уважителен диалог по всички проблеми от глобално и регионално значение”, отбеляза руският президент.

В условията на сложната международна обстановка Путин призова за ясното и последователно усъвършенстване на Въоръжените Сили на страната. „Светът през XXI не стана нито по-стабилен, нито по-безопасен. Предишните заплахи не са изчезнали, а в редица региони положението на нещата се влоши. Така, сериозното огнище на напрежение си остава както преди около нашите граници – в югоизточната част на Украйна”, заяви държавният глава.

„Нашата военна доктрина носи отбранителен характер. Главната задача за реализацията й е осигуряването на суверенитет на страната, както и мир и спокойствие на гражданите”, допълни руският президент, като поясни, че е необходимо „последователно и ясно да бъдат изпълнени всички планове за усъвършенстването на Въоръжените Сили на страната и другите структури, отговарящи за националната сигурност”.