Путин: Русия няма да продава Газпром

Русия не възнамерява да продава Газпром, компанията сега е явно недооценена, заявява руският президент Владимир Путин в интервю за Bloomberg, дадено миналата седмица във Владивосток.

Путин обяснява, че засега няма планове за продажба на Газпром поради особеностите на руската икономика, социалната сфера и руската енергийна промишленост, пише БТА. Едва ли има организация, която да очертава по-добре силните и слабите страни на Путин от държавния енергиен износител Газпром, изникнал от бившето министерство на газа на Съветския съюз, отбелязва Bloomberg.

Компанията има над 400 000 служители, държи най-големите световни газови запаси и през последните десет години генерираше над 1 трилион долара приходи. В същото време за същия този период пазарната й стойност се е сринала с над 80 процента в доларово изражение, тъй като държавната компания се оказа неподготвена за разрастването на експлоатацията на шистов газ в Съединените щати, икономическата стагнация в най-големите й европейски купувачи и срива на петролните котировки.

В интервюто Путин заявява, че не е обезпокоен от цените на акциите на компанията, изтъквайки устойчивостта на Газпром като държавно предприятие и централната му роля в живота на Русия.

След изказването на путин, че Газпром е подценена, акциите на газовия холдинг на московската фондова борса скочиха с 1,2 процента до 137,19 рубли, информира ТАСС.

По-нататък в публикацията си Bloomberg отбелязва, че Путин е лоялен и към ръководството на Газпром: Алексей Милер е негов приближен от времето, когато е бил кмет на Санкт Петербург. Той оглавява компанията от над 15 години и наскоро беше назначен за нов 5-годишен мандат.

През 2008 година Милер каза, че Газпром ще стане първата световна компания с капитализация от трилион долара. Оттогава пазарната му капитализация спадна от над 300 милиарад долара до под 50 милиарда долара, припомня Bloomberg. Най-голямата навремето руска компания по пазарна стойност беше изпреварена тази година от най-големия руски производител на петрол Роснафт, а по-късно и от най-голямата банка – Сбербанк.

Помолен да сравни Милер с генерал, изгубил 80 процента от армията си, Путин посочи, че сравнението некоректно.
Шестнайсет години след първия президентски мандат на Путин, Газпром се е превърнал в пример за неговия консервативен подход към икономическите реформи дори в момент, когато Русия е затънала в най-продължителната рецесия от две десетилетия, отбелязва Блумбърг.

Газпром държи монопола на газопроводите за износ на газ въпреки лобирането на съперници като държавната Роснефт, управлявана от дългогодишния приближен на Путин Игор Сечин, и Новатек, чийто съсобственик е друг негов близък – Генадий Тимченко.

Путин заявява, че не го интересува какво мисли пазарът: „Ние знаем какво е Газпром, каква е стойността му и каква ще бъде стойността му“, заключава той.