Путин: Русия не се опитва да налага на Армения и Азербайджан готови решения за Нагорни Карабах

Русия не налага на страните от конфликта в Нагорни Карабах готови решения. По този въпрос е необходим балансиран компромис между Армения и Азербайджан. Това заяви руският президент Владимир Путин в интервю за азербайджанската информационна агенция „АзерТАдж“ в навечерието на визитата си в страната, предаде ТАСС.

„Искам да подчертая, че Русия не се опитва да налага върху Азербайджан и Армения каквито и да е готови рецепти. Страните трябва да се договорят сами, без натиск отвън, да намерят взаимно приемливи решения. Това е нашата твърда позиция“, заяви Путин.

По думите му, постигането на компромис предвижда оптимален баланс между принципите на териториалната цялост и правото на народите за самоопределение. „Ние отчитаме това, каква отговорност лежи върху раменете на арменските и азербайджанските власт. Крайна цел на разрешаването на конфликта трябва да стане договореност, при която нито една от страните да не бъде нито победител, нито победен. Отстъпките трябва да са взаимни, изгодни за всяка страна и ясни за общественото мнение и в двете страни“, подчерта руският президент.

Путин отбеляза, че Русия е готова по подкрепи такъв вариант за решение на проблема, който да устрои всички въвлечени страни. Той добави, че е в интерес на РФ съседният регион да се върне към мил и спокойствие, там да не загиват хора и да се възстановят икономическите връзки. „Правим всичко възможно това да се случи“, каза Путин.

Руският президент припомни, че с прякото съдействие на Русия през май 1994 г. е било подписано споразумение за прекратяване на огъня, което до ден днешен се явява основа на примирието, а през 2008 г. е приета Московската декларация, в която се потвърждава, че регулирането на конфликта трябва да бъде постигнато единствено по политически път. Това е първият и засега единствен документ за регулирането на кризата в Нагорни Карабах, под който стоят подписите на президентите на Азербайджан и Армения. Освен това, именно Русия е изиграла решаващата роля и за прекратяването на широкомащабните бойни действия в началото на април тази година.