Путин: Русия не може да предаде жителите на Югоизточна Украйна на милостта на националистите

Русия не може да предаде руснаците и рускоговорящите жители на Югоизточна Украйна на милостта на националистите, заяви руският президент Владимир Путин, цитиран от РИА „Новости“.

„Ние изхождаме само от едно – не можем да предадем хората, които живеят в югоизточната част на Украйна, на милостта на националистите. И не само руснаците, но и рускоезичното население, което се стреми към Русия. Няма нищо необичайно в тази позиция“, заяви Путин.

Русия не възнамерява да размахва „ядрената тояга“, но ще усъвършенства своето ядрено оръжие, като фактор за възпиране, заяви президентът Владимир Путин в епизод от документалната поредица „Световният ред“, излъчен в неделя по телевизия „Россия-1″.

Русия в качеството си на една от водещите ядрени държави ще усъвършенства ядрения си потенциал като фактор на възпиране. Ядрената триада е в основата на нашата политика на ядрена сигурност, подчертава Путин

Проблемът на Европа се крие в това, че тя не провежда самостоятелна външна политика; тя се отказа от нея и предаде част от своя суверенитет на блок, и то не толкова на НАТО, колкото на САЩ, обяснява руският държавен глава.

„Принципно е напълно нормално част от суверенитета на членовете на военнополитически блок да бъде предаден на наднационални органи. Но в този случай част от суверенитета е предаден не толкова на НАТО, колкото на лидера на блока – САЩ“, коментира Владимир Путин.