Путин: Русия не иска конфликти, но е готова да отвърне на агресията

Русия не иска и няма намерение да се забърква в конфликти, но винаги е готова да отвърне на всяка агресия срещу нея, заяви руският президент Владимир Путин на форума «Селигер-2014» в Тверска област.

Той смята, че в момента никой дори не си и помисля да разпали какъвто и да е конфликт с Русия, предаде РИА Новости.

«Руската Федерация е далеч от това, да се замесва в каквито и да било мащабни конфликти. Ние не искаме и нямаме намерение да правим това. Разбира се, сме готови винаги да отвърнем на всяка агресия по отношение на Русия, а нашите партньори, в каквото и състояние да се намират икономиката и външната им политика, към каквато и външнополитическа концепция да се придържат, знаят, че по-добре да не се задяват с нас. Според мен, днес никоя държава не си и помисля да завърже с Русия мащабен конфликт», заяви Путин, напомняйки, че Русия е една от най-силните ядрени държави.

«Ние продължаваме да развиваме този потенциал, ще го правим и в бъдеще – не за да заплашваме някого, а за да се чувстваме в безопасност, за да може да реализираме плановете ни в икономическата и социалната сфера», каза Путин.

«Ние трябваше да защитим нашите сънародници. Когато гледаме събитията в Луганска и Донецка области, в Одеса, разбираме, какво е щяло да стане със сънародниците ни в Крим, ако не бяхме им осигурили свободно волеизявление. Ние анексирахме Крим, но не сме го отнемали насила, а просто дадохме на хората да се изкажат свободно и да направят своя избор. Аз смятам, че ние ги защитихме», категоричен бе руският президент.