Путин: Русия и Китай възнамеряват по-активно да използват национални валути при разплащанията помежду си

Русия и Китай са насочени към по-широкото използване на рублата и юана при разплащанията помежду си. Това потвърди руският президент Владимир Путин по време на срещата на върха на АТИС.

„В рамките на сътрудничеството си с Китай ние възнамеряваме да използваме по-активно националните си валути при разплащанията помежду си”, заяви руският държавен глава, като напомни, че първите сделки в рубли и юани вече се осъществяват.

Путин отбеляза, че осъществяването на плащанията в национална валута се планира най-вече при търговията с нефт. „Нашите експерти проучват тези възможности”, заяви руският президент.

„Плащанията в национални валути, във всеки случай, между такива партньори, като Русия и Китай, са много перспективна посока в  нашето сътрудничество. Това може да разшири възможностите ни във взаимната търговия и да окаже съществено влияние на световните пазари – и финансови, и енергийни”, подчерта Путин.

Руският президент отбеляза, че ако разплащанията между двете държави се осъществят в юани, това би означавало, че влиянието на долара в световната енергетика обективно ще се понижи. „Всъщност, това не е лошо нито за световната икономика, нито за световните финанси, нито за енергийните пазари, нито за долара, защото колкото по-разностранни бъдат възможностите за плащания в тази сфера, толкова по-стабилни ще бъдат световните финансови пазари и световната енергетика”, отбеляза руският президент.

Той изрази увереност, че в крайна сметка това ще се отрази благоприятно и на самия долар като световна резервна валута.

Преминаването на разплащанията между Русия и Китай в национални валути е „напълно реална перспектива”, подчерта Путин. „Съвсем скоро ние ще можем да видим и чуем това”, заяви той.

По-рано на срещата на руския държавен глава с председателя на КНР Си Цзинпин бе обсъдена в частност и възможността за разплащания в национална валута. „Значително внимание бе отделено на темата за взаимните плащания в най-различни области, включително и такива чувствителни, като военно-техническото сътрудничество в юани, което ще допринесе за укрепването на юана като резервна регионална валута”, съобщи прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков.

По време на срещата на върха на АТИС Владимир Путин определи взаимодействието с Азиатско-Тихоокеанския регион като приоритетна и стратегическа посока за Русия.

Според руския президент, търговията на Русия със страните от АТР съставя около една четвърта от общия руски стокооборот. „За в бъдеще ние планираме да увеличим този процент до 40 % и предприемаме конкретните стъпки за разширяване на географията на нашия износ, увеличаване на процента на високотехнологични продукти”, съобщи той.

Путин подкрепи идеята за създаването на Азиатско-Тихоокеанска зона за свободна търговия.