Путин: Русия е обезпокоена от заплахите на украински радикали да попречат на транзита на газ

Русия е обезпокоена от заплахите на украински радикали да попречат на транзита на газ, заяви президентът Владимир Путин, цитиран от ИТАР-ТАСС.

На икономически форум в Санкт Петербург руският президент посочи, че ситуацията в Украйна потвърждава необходимостта от преки газови доставки в Европа, които да изключват транзитните страни. Според Путин Европейската комисия трябва да заеме активна позиция за създаването на директни маршрути за износа на газ към Европа.

Европейската комисия трябва да заеме активна позиция в създаването на преки маршрути за експорта на газ за Европа, каза още руският президент. Той отбеляза, че износът по тръбопроводи на газ през 2013 година е нараснал с над 10 процента и е достигнал „рекордните за последните години над 188 милиарда кубични метра“, подчерта Путин.

Президентът увери, че Русия не възнамерява да играе непочтено с цените на енергоносителите на азиатския и европейския пазари. Цените на руския тръбопроводен газ остават конкурентноспособни, въпреки плановете на САЩ за добиване на шистов газ, допълни Путин на икономическия форум под надслов „Петролните и газовите компании – двигател на промените в световната икономика“.

Директорът на Роснефт Игор Сечин отбеляза на форума в Санкт Петербург, че политически мотивираните ходове на Европейския съюз в областта на енергетиката могат да се окажат контрапродуктивни за самата Европа.

Последните прогнози на Европейската комисия показват, че делът на газа в топлинно-енергийния баланс на европейския континент ще останат стабилни – 24-25 процента до 2050 година, допълни Сечин. „Контрапродуктивно ще бъде тези последни политически спорове да доведат до отказ от ефективните пътища за развитие на енергетиката на ЕС в името на чисто политически мотивирани цели“, предупреди Сечин.

„Световното търсене на енергоносители продължава да расте дори в условията на продължаващите кризисни явления. За пета година общото търсене на енергоносители нараства с 12 процента, а в Азиатско-тихоокеанския регион за същия период ръстът е 29 процента. Делът на този регион в световното потребление на енергия се е увеличил от 35 до 41 на сто. В същото време дяловете на Северна Америка и Европа са се понижили от 50 до 45 процента, посочи той.