Путин: Русия е „изключително“ удовлетворена от сътрудничеството си с Иран

Руският президент Владимир Путин заяви, че Русия е „изключително“ удовлетворена от сътрудничеството си с Иран в различни области.

„Що се отнася до нашето сътрудничество, то ние сме изключително удовлетворени от него и на международната сцена, и в борбата срещу тероризма, в сферата на сигурността, от нашето взаимодействие в различни направления, включително работата над мирния атом и други големи проекти, за които говорим много в последно време“, заяви Путин по време на среща с иранския си колега Хасан Рохани в рамките на Общото събрание на ООН.

На свой ред иранският президент отбеляза, че през последните две години отношенията между двете страни се развиват „във възходящ ред“ и набират скорост. Рохани припомни за извършената работа в рамките на „шесторката“ по иранската ядрена програма и за успеха й.

„Не се съмнявам в това, че тези споразумения ще отворят път за развитие на взаимното ни сътрудничество в научно-техническата и други области“, каза той.

Иранският президент отбеляза, че двете страни са провели успешни консултации по регионалните проблеми. „Днес в света вече всички разбират, че без решаването на проблемите в Близкия Изток те ще се прехвърлят в други региони и ще обхванат целия свят. Ролята на двете страни, на Иран и Русия, за сигурността в региона има изключително значение“, каза Рохани.

Владимир Путин изрази искрените си съболезнования към иранския си колега Хасан Рохани във връзка с трагедията в Мека, отнела живота на над 200 ирански граждани.