Путин: Русия е готова за нови газови проекти в Европа

Руският президент Владимир Путин заяви, че РФ не се е отказала от „Южен поток“. На Москва не е била дадена възможност да реализира този проект, но връщането към реализацията в предишния му вид вече не може да има.

„Ние не се отказахме от „Южен поток“. На нас просто не ни дадоха да го осъществим. Има някои детайли, които вече отдавна са известни, но очевидно, трябва да ги повторя още веднъж. През април миналата година Европарламентът прие решение, съгласно което „Южен поток“ бе признат не само за неперспективен, но и за вреден да Европейския съюз. След това Еврокомисията изпрати в България писмо, в което поиска да бъде прекратена всяка подготвителна работа“, заяви Путин по време на съвместна пресконференция с унгарския премиер Виктор Орбан.

„Връщането към „Южен поток“ във вида, в който той бе заявен по-рано, вече не може да има. Ние се договорихме с турските ни партньори, а Турция след ФРГ, ако не ме лъже паметта, е вторият по обем на закупуване на нашия газ партньор в Европа за „Газпром“, това е много голям пазар“, каза още Путин.

Русия е готова на различни варианти на сътрудничество с Европа по транзита на газ през новия газопровод, всичко зависи от Еврокомисията, заяви още руският държавен глава.

„Ние сме готови да минем през Гърция… Не смятаме да затваряме нищо, нито да се откъсваме от някого, но това вече е въпрос на логистика – къде е по-изгодно, къде е по-икономично. Но, ако ни помагат. А ако ни пречат, то тогава това не е наш избор, това е решение на същата Еврокомисия, на нашите европейски партньори“, каза Путин.

Според него, ако „не пречат“ на Москва, то руската страна е готова да реализира част от бившия „Южен поток“ през Турция. Също така, Русия може да „използва договореностите за съвместното предприятие с Унгария, Сърбия и други партньори, може да излезе през Австрия“.

„Всичко това е възможно, ако нашите партньори имат желание за сътрудничество. В момента ние провеждаме такива преговори“, каза Путин.

При това Русия няма да се откаже от сътрудничеството си с Турция за реализацията на газопровода „Турски поток“ в случай на поява на други проекти, каза още руският президент.

„Ние няма да се откажем от сътрудничеството си с Турция. Не само защото това е неприлично – договорихме се с турските партньори, а сега да кажем „не, на нас Европа ни предлага нещо друго“, но и защото можем да се озовем в глупаво положение: днес ЕК се отказа, утре ще се съгласи, а други ден пак ще се откаже. Затова ние призоваваме към дългосрочно партньорство, както беше в предходните години“, каза руският държавен глава.

Путин отбеляза също,  че Русия винаги е била надежден партньор и ще си остане такъв и в бъдеще.

На свой ред Виктор Орбан заяви, че Будапеща е заинтересована в реализацията на проекта за транзита на газ от РФ през Турция в Гърция, Македония, Сърбия и Унгария.

„Южен поток“ за съжаление, отпадна. (Но) Унгария е абсолютно решена да продължи инвестициите“, каза Орбан. Според него, „Унгария носи двойна отговорност (за транзита на газа), защото Сърбия получава през Унгария газ, необходим за преживяване“.

„Снощи аз лично проведох преговори със сръбския премиер за възможното разрешаване на въпроса. Унгария и Сърбия имат възможно предложения. Ние говорихме за това и с Гърция“, каза още Орбан, като подчерта рентабилността на турския проект за газопровода.