Путин: Русия води и ще води абсолютно миролюбива външна политика

Руският президент Владимир Путин заяви в интервю за агенция Блумбърг, че Русия е водила и ще води абсолютно миролюбива външна политика, но би искала да засили влиянието си в света, предаде ТАСС.

Той заяви, че според него всички здравомислещи хора, които реално се занимават с политика, разбират, че позоваването на заплаха от страна на Русия по отношение на, да речем, балтийските държави, е бълнуване, пълни глупости.

Путин каза, че Русия няма намерение да воюва с НАТО. „Да, ние сме една от най-големите ядрени държави. Но Вие наистина ли смятате, че имаме намерение да завоюваме Прибалтика, използвайки ядрено оръжие, така ли? Що за безсмислици?“, каза той пред журналиста от Блумбърг.

Ние имаме богат политически опит и сме дълбоко убедени, че нищо не бива да се прави „въпреки волята на народа“, каза Путин и добави, че някои партньори на Русия май не разбират това.

Когато говорят за Крим, те се стараят да не забелязват, че волята на народа, живеещ в Крим, където 70 процента от жителите са етнически руснаци, а всички останали говорят руския като роден език, бе да се присъедини към Русия.

Просто се стараят да не виждат това, подчерта Путин. „На едно място – в Косово, може да се изпълнява волята на народа, а тук не може. Всичко това са политически игри“, заяви той.