Путин: Русия внесе значим принос за всеобщото разоръжаване

В рамките на изпълняването на положенията от Договора за неразпространение на ядрено оръжие (ДНЯО) Русия е свела до минимум ядрения си потенциал, внасяйки по този начин „значим принос за всеобщото и пълно разоръжаване“.

Това се казва в писмото на руския президент Владимир Путин към участниците в Обзорната конференция по изпълняване на Договора, предаде ТАСС.

„Планираме да продължим работата в тази посока, а също и да съхраним равновесието между усвояването на „мирния атом“ и укрепването на режима за неразпространение на ядрено оръжие, включително системата за гаранции на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ)“, се казва в посланието на държавния глава.

Части от обръщението от трибуната на Генералната асамблея на ООН прочете директорът по въпросите за неразпространение и контрол над въоръжението към външното министерство на Русия Михаил Улянов.

Едновременно с това представителят на външнополитическото ведомство на РФ заяви, че САЩ нарушават ДНЯО, „тълкувайки свободно“ неговите положения, както и разпоредбите на Договора за ликвидиране на ракети със среден и малък обсег (ДРСМД). По този начин той отвърна на критиката на държавния секретар на САЩ Джон Кери, който упрекна Кремъл в игнориране на меморандума в Будапеща и заяви за нарушения от страна на Русия на договора за РМСД.

„В действителност именно политиката на САЩ е най-сериозното препятствие по пътя към по-нататъшното ядрено съкращаване. Това е свързано с упорито осъществяваната от тях линия, обективно разтърсваща глобалната стратегическа стабилност чрез едностранното създаване на глобална система за противоракетна отбрана, постепенната реализация на концепцията за мълниеносен глобален удар, противодействието на началото на преговорите за забрана за разполагане на оръжие в космоса и липсата на напредък в ратифицирането на ДВЗЯО (Договор за всеобхватна забрана на ядрените опити)“, заяви Улянов.