Путин: Русия винаги е имала и ще има адекватен отговор на антируски действия

Президентът на Русия Владимир Путин заяви, че Русия винаги е имала и ще има адекватен отговор спрямо  антируски действия, цитиран от ТАСС.

„За така нареченото сдържане на Русия се използва цяла редица от опити за политическа изолация, икономическо давление, мащабна информационна война, та чак до използване на различни инструменти на спецслужбите”, констатира държавният лидер пред колегията на Федералните служби за сигурност на Руската Федерация.

„Както наскоро беше казано директно, чак е  любопитно, че  на не съгласните периодично ще се извиват ръцете. С Русия такива шеги не минават, никога не са минавали и няма да минат в бъдеще”, подчерта руският държавен глава.

„НАТО активно развива силите си за бързо реагиране и разраства своята инфраструктура близо до нашите структури, проследяваме опити за нарушаване на ядрен паритет, форсира се създаването на европейския и азиатско-тихоокеанския сегмент на противоракетната отбрана”, заяви Путин.

Той напомни, че „едностранното излизане на САЩ от Договора за противоракетна отбрана, всъщност, подрива основите на съвременната система за международна сигурност”.

„Разработват се и нови военни системи за нанасяне на мълниеносен глобален удар и водене на военни операции в космоса”, изброи президентът. Той е убеден обаче, че „на никой досега не му се е получавало и няма да му се получи нито да изплаши, нито да потисне Русия, защото на всички вътрешни и външни заплахи спрямо националната безопасност, страната винаги е имала и ще има адекватен отговор”.

„Ситуацията не може вечно да остава такава, каквато е в момента, тя ще се променя, надявам се в по-положителна посока, в това число и около нашата държава”, заяви Владимир Путин.

При това, той подчерта: „ситуацията ще се променя в положителна посока не заради това, че ние постоянно ще правим отстъпки или ще се нагаждаме. Русия ще се променя  в положителна посока само в онзи случай, ако това ще ни прави по-силни”, заяви Путин.

„Изминалата година беше нелека, ситуацията в света забележимо се влоши, станахме свидетели на увеличаващо се напрежение в Близкия Изток, в редица други региони в света, а държавният преврат в Киев провокира гражданската война в Украйна”, подчерта Путин.

Според руският президент, „Русия полага не малко усилия за примиряване на страните и нормализирането на ситуацията там”. За пример, той съобщи, че Русия „приема и продължава да приема стотици бежанци (от Украйна), и се опитва да не допусне хуманитарна катастрофа”.

Но, по мнение на руския лидер: „такава позиция с независима политика и дори опитите за оказване на помощ на нуждаещите се, в това число и в Украйна, както и в някои други региони, предизвикват нескрито раздразнение на нашите, както ги наричаме ние, колеги и партньори”.

Владимир Путин поиска от Федералните служби за Сигурност (ФСБ) на РФ да пресичат всякакви опити за проникване на екстремисти, подготвени от „Ислямска държава” в Русия и особено на територията на Крим.

„Имигрантите от Русия и други страни от ОНД преминават обработка в редица горещи точки, в това число и в редиците на така наречената „Ислямска държава” на територията на Сирия и други страни, след което могат да бъдат използвани срещу Русия и нейните съседи. Важно е да се предприемат допълнителни мерки по ликвидация на международни връзки и ресурсните бази на терористите, както и да се блокират техните канали за влизане и излизане от територията на Русия”, каза руският президент.

Руският лидер нареди на граничните части на ФСБ да  отделят по-голямо внимание на границата с Украйна. „Важно е и в бъдеще да се осигури безпрепятствен пропуск на бежанците, на камионите с хуманитарните помощи. Същевременно да се установяват онези, които доброволно са взимали участие в наказателните операции срещу мирните граждани, всеки който се опитва да замете следите им или планира престъпления на територията на Русия”, подчерта Путин.

Президентът на Русия съобщи резултатите от работата на ФСБ: на територията на Руската федерация е блокирана дейността на над  300 агенти на чужди разузнавателни служби през 2014 г.

„Днес е особено важно да се усъвършенства системата за защита на данни, съдържащи държавна тайна, да не се допуска изтичане на информация за развитието на военния отрасъл, за мобилизационни планове, за промишлени и отбранителни технологии”.

Също така, Владимир Путин съобщи за опити на други държави да влияят на политическите събития вътре в Русия.

„Не спират опитите на западните спецслужби да използват неправителствени организации и политизирани обединения, преди всичко за дискредитиране на властта и дестабилизиране на вътрешната ситуация в Русия. Вече се планират акции за предстоящите избори през 2016 и 2018 година”, каза Владимир Путин.

Президентът подчерта, че руските власти са готови към диалог с опозицията, но само ако той бъде съдържателен.

„Безсмислено е да започваме дискусия с онези, които работят по поръчка отвън в интересите не на своя, а на чужда държава. Затова ще продължим да отделяме специално внимание на наличието на чуждестранни източници за финансиране на неправителствените организации, да сверяваме техните законни цели с практическата работа, а всяко нарушение ще бъде пресичано”, постави задача на ФСБ руският лидер.

Президентът засегна темата за борбата с престъпността в интернет: „Количеството на кибератаките на официалните сайтове и информационни системи на органите на властта на Русия не намаляват. Само през миналата година са пресечени около 74 милиона атаки. Установени са над 25 хиляди интернет ресурси с публикации, нарушаващи закона. Прекратена е дейността на над 1,5 хил. екстремистки сайта”.

„Трябва да се продължи с прочистването на руското интернет-пространство от незаконни престъпни материали, по-активно да се използват за това съвременните технологии, да се участва във формирането на международната информационна система за сигурност”, каза Путин.

При това той подчерта: „Става дума не за това да се ограничава свободата в интернет, а за обезпечаване на сигурността и спазването на законите. Трябва да продължим работа по поддръжка на руски компании зад граница и защитата на техните интереси”, отбеляза руският президент.

„Икономическото съперничество е достатъчно твърдо. Далеч не всички конкуренти на руския бизнес са готови да работят честно, затова се нарушават общоприетите принципи на търговията, кооперативите, инвестиционните взаимодействия. Ние сме свидетели на опити за компрометиране на деловата репутация на руските компания”, заяви Путин. От ФСБ руският лидер очаква „оперативна, грамотна, своевременна реакция” относно такива факти.

Владимир Путин благодари на служителите на ФСБ за извършената от тях работа през 2014 година и предупреди, че през 2015 година отговорността и натоварването ще се увеличат, че пред стои задача за повишаване на  ефективността във всички направления на дейността.