Путин разреши на чужденци да служат в руската армия

Руският президент Владимир Путин подписа указ „За внасяне на промени в положението за реда на преминаване на военната служба”, уточняващ реда за преминаване на служба по договор на чужденци.

Основните промени засягат чуждестранни граждани, пожелали да преминат служба по договор във Въоръжените сили на Руската федерация. Те ще могат да служат само на длъжности на редовия и сержантския състав (войник, матрос, сержант, старшина) и трябва непременно да владеят руски език.

Първият договор с чужди граждани се подписва за пет години, възрастта им трябва да е между 18 и 30 години. Препятствие за сключване на договор е обвинителна присъда по отношение на чужденеца, предварително следствие или дознание, както и наличие на наказателно дело, пише в. „КоммерсантЪ”.

На чужденците беше разрешено да преминават военната си служба в руската армия през 2003 г. През 2004-​а началникът на Главното организационно-мобилизационно управление на Генералния щаб генерал Василий Смирнов заяви за 11 военнослужещи по договор, поданици на други страни.

Според новия указ на президента сега чужденците в руската армия ще могат да участват в изпълнението на задачи в условия на военно положение, както и в условията на въоръжени конфликти.

Сега броят на военнослужещите чужденци в руските Въоръжени сили е в пределите на 200 души.