Путин: Просто ние сме по-силни! От всички! Защото сме прави!

Руският президент Владимир Путин даде обширно интервю за ТАСС, в което не изключи кандидатурата си на следващите президентски избори в страната.

На въпрос, ще остане ли президент завинаги, държавният глава отговори: „Не”. „И за страната не е правилно, вредно е, а и на мен не ми е необходимо”, поясни той. „Знам, че искрено съм служил и продължавам да служа, за да се реализирам в това. А повтарям, да се вкопчваме в нещо, това е контрапродуктивно, вредно и абсолютно безинтересно”, каза Путин.

Руският президент отбеляза, че Конституцията му дава пълното право да се кандидатира отново за висшия държавен пост. „Да, съществува възможност да се кандидатирам отново”, каза той. „(Конституцията) го допуска, но това съвсем не означава, че аз ще взема това решение”, подчерта Путин. „Ще изходя от общия контекст, вътрешното разбиране, от настроението си”, допълни той като отбеляза, че още е рано да се мисли за това.

В началото на ноември Forbes публикува ежегодната си класация за най-влиятелните хора в света, която за втора поредна година бе оглавена от руския президент.

Путин коментира това, като отбеляза, че лидерството в света се определя не от рейтингите в класациите, а от реалната мощ на страната. Рейтингите могат да бъдат често и елемент на политическата борба.

„Световното  лидерство се определя от икономическите и отбранителни възможности на държавата”, каза той.

„Аз не знам как Forbes са изчислили този рейтинг, това е тяхна работа, – каза президентът. – Може да са направили това специално, за да обострят отношенията ми с Барак Обама, поставяйки го на второ място”.

Руският президент отбеляза, че Обама е „умен човек и е в състояние да оцени всичко: това би могло да бъде начин за вътрешнополитическа борба в САЩ, особено преди изборите за сената”. „Сигурен съм, че той глада на тези рейтинги като на елемент от борбата, имаща за цел да му навреди”, допълни руският президент.

Путни не се нае да даде оценка на стъпките на Обама на международната арена: „Ние имаме много противоречия, възгледите ни често се разминават; още повече, няма да оценявам неговите вътрешнополитически инициативи, това е отделна тема”. „Но аз знам, че Обама реално оценява случващото се в неговата страна”, подчерта Путин.

При това руският държавен глава се усъмни в пълната независимост на американската преса. „Как ще е независима, когато работи заедно с политическите опоненти на американския президент? Никаква независимост няма тук! Пълна зависимост и обслужване на определени сили”, заяви руският президент, като допълни, че това са само негови предположения.

Путин счита, че гражданското общество в Русия живее по либерални закони, обаче да се използва този канал, за да се влияе върху политиката на РФ отвън, не е позволено на никого.

„Нито една уважаваща себе си държава няма да допусне чужди пари да се използват вътре в страната за политическа борба”, каза той като даде за пример САЩ, където за подобно нещо „веднага ще ви тикнат зад решетките”.

„При нас всичко е много по-либерално. Може всичко!”, каза Путин. „Ние трябва да разбираме, че това не е демокрация заради самата демокрация, това е за народа, за да могат хората да живеят по-добре, да имат реален достъп до лостовете на управление на страната”. „Не трябва да се създават условия, при които чуждите държави да ни направят по-слаби, да ни подчинят на волята си и да разчитат на това да ни разпокъсат отвътре, влияейки на нашата политика в своите интереси”, подчерта руският президент.

На въпрос за това, били ли са отчетени последствията от присъединяването н на Крим към РФ, Путин отговори утвърдително. „Да. Това е стратегическо решение”, каза той като допълни, че всичко това ще завърши добре.

„Просто ние сме по-силни. От всички. Защото ние сме прави”, каза руският държавен глава.

„Силата е в истината. Когато руснакът чувства истината, той е непобедим”, подчерта Путин. „В този случай аз нямам съмнения”.

Президентът на РФ отбеляза, че никога не взема произволни решения. „Такива, чийто последствия не виждам”, поясни той. „Ако това не се случи, изчаквам подходящия момент”, като даде за пример известната теза „като не си сигурен –не бързай”. „Това са тези, които се опитват да се съревновават с нас; ние сме на своя ред и със зададена скорост”, каза Путин, говорейки за съвременна Русия.

В отговор на въпроса за цената на нефта, руският президент отбеляза, че изкуственото понижаване на цената му ще рефлектира и върху тези, които го провокират.

„Ако изкуственото понижаване на цените на енергоносителите се прави специално, то ще удари и върху тези, които въвеждат тези ограничения”, каза той. „Съвсем не е факт, че санкциите, рязкото падане на цените на нефта и обезценяването на националната валута ще доведат до негативни резултати или катастрофални последици особено за нас. Подобно нещо няма да се случи”, убеден е руският президент. „Възникват проблеми, те съществуват и ще се увеличават, като се влошава ситуацията, но не само в Русия, но и при нашите партньори, в това число и нефто- и газодобиващите страни”.

Руският президент предполага, че понижаването на цените на нефта „се случват заради това, че в САЩ започнаха да добиват шистов и природен газ”. „Но каква е рентабилността на тази продукция?… От  $ 65 на барел до $ 83 „- каза Путин.“ Сега цената за барел петрол падна под 80 $; добивът на шистов газ става нерентабилен „, констатира президентът.“ Може би саудитците специално искат да „убият“ конкурентите си … „, предложи той.

Путин вижда и обективните причини за падането на цената на нефта. „Предлагането се увеличи: Либия увеличи добива си, колкото и да е странно, Ирак, въпреки всички проблеми… Появи се нелегален нефт на цена  30$ за барел, който ИДИЛ продава „на черно”, Саудитска Арабия също увеличи добива си, а потреблението се съкрати заради периода на определена стагнация, или казано така, намаления в сравнение с прогнозите, ръст на световната икономика”, каза още Путин.

„Да допуснем, че имат място и целенасочените стъпки на партньорите на световния енергиен пазар. Можем ли да предположим нещо такова? Естествено, че да”, съгласи се руският президент.

Той подчерта, че Русия ще се стреми към провеждането на диалог с другите страни с поглед върху резултата и собствените си национални интереси, а не заради приятелско потупване по рамото.

„Ако ние искаме да се потупваме един друг по рамото, наричайки се приятели, да си ходим на гости и на „осмицата”, а цялата ценност на неформалното общуване да се състои в разрешението да поседим един до друг, без отчет на интересите ни и внимание към позицията на Русия при решаването на ключови въпроси, тогава за какво е необходимо всичко това? Не заради това аз съм президент на страната, за да удовлетворявам личните си амбиции”, каза Путин. „На мен това изобщо не ми е необходимо, ако интересите на Русия биват пренебрегвани”, подчерта той.

Руският държавен глава призна, че не се чувства самотен, макар и дори с родните си дъщери да се вижда едва няколко пъти в месеца. Той се старае да поддържа контакти и с приятелите си, от които няма намерение да се отказва.

„Все пак аз не се чувствам самотен, колкото и странно да ви се стори”, каза той. „Общуването и контактите ми с хора, които мога да определя като свои приятели, не са толкова много, наистина”, призна президентът. „Но самотата, струва ми се, е нещо друго: това не е липсата на възможност за контактуване с другите, а вътрешно състояние на душата, а аз нямам такова чувство за самота в своята”, заяви президентът.

Той отбеляза, че работният му график е причината да няма възможността толкова често да общува с приятели. „Дори дъщерите си виждам веднъж или два пъти в месеца”, разказа той, като на въпрос, къде живеят те, отвърна: „Разбира се, че в Русия. В Москва. Ние се срещаме вкъщи”.

Руският президент разказа, че се старае да поддържа контакт и с колегите си от университета. „Те са обикновени хора – като цяло работят в правоохранителните органи, в МВР, прокуратурата, административните органи”.

Путин призна, че се отнася с уважение към тези, които имат собствено мнение. „Те са ценни за мен и могат да кажат: „Мисля, че вие не сте прав, Владимир Владимирович”.

Говорейки за приятелите си, които бяха включени в списъците със санкции, Путин отбеляза, че с това западните страни са извършили „много приятна системна грешка”. „Те изхождаха от лъжливата предпоставка, че аз имам лични бизнес интереси по отношение на хората, включени в списъка. Но това изобщо не отговаря на истината”, каза той. „А опитът да бъдат наказани моите приятели, от които не възнамерявам да се откажа, е продиктуван от желанието да се раздели елитът, а после, може би, и обществото”, обясни Путин.

„Смятам, че ние в значителна степен сложихме край на така наречената олигархия”, каза руският президент. „Какво е това все пак? Пари, влияещи на властта. В Русия такава ситуация със сигурност мога да кажа, че няма”. „Никакви олигархични структури не заменят властта и не оказват влияние върху решенията на правителството за собствените си интереси”, добави президентът.