Путин проведе първия си телефонен разговор с Тереза Мей

Руският президент Владимир Путин разговаря по телефона с британския премиер Тереза Мей за първи път от избирането й преди близо месец. Разговорът се е състоял по инициатива на британската страна, съобщи пресслужбата на Кремъл, предаде ТАСС.

Путин и Мей не са удовлетворени от сегашното състояние на двустранното сътрудничество в политическата и в търговско-икономическата област и са изразили готовност „да активизират съвместната работа по редица направления“.

Двамата се споразумели да започне диалог между разузнавателните служби по въпросите на авиационната сигурност и обсъдили планове за лична среща в близко бъдеще, се посочва в съобщението на пресслужбата на Кремъл.

Путин и Мей ще участват в срещата на върха на Г20 в Китай в началото на следващия месец, което ще им даде възможност да се срещнат за първи път, откакто Мей оглави правителството на 13 юли.

В канцеларията на Мей заявиха, че двамата лидери са се съгласили, че британските и руските граждани са изправени пред общи заплахи от тероризъм, а сътрудничеството в авиацонната сигурност е жизненоважна част от международната борба срещу тероризма.

„Министър-председателят отбеляза значението на отношенията между Обединеното кралство и Русия и изрази надежда, че въпреки разногласията по някои въпроси, те могат да обсъждат открито и честно най-важните за тях въпроси“, посочи говорителката на Мей.

„Те с нетърпение очакват да се видят на срещата на Г20 в Китай“, добави тя.