Путин присъедини Крим към Южния федерален окръг

Руският президент Владимир Путин в четвъртък подписа указ за преобразуването на Южния и Кримския федерални окръзи в Южен федерален окръг (ЮФО), съобщиха от пресслужбата на Кремъл, предаде РИА Новости.

След промените в състава на Южния федерален окръг влизат осем субекта на Федерацията: три републики (Адигея, Калмикия, и Крим), три области (Астраханска, Волгоградска и Ростовска), Краснодарски край и градът с федерално значение Севастопол. Административен център на окръга е Ростов на Дон.

За свой упълномощен представител в обединения федерален окръг руският президент назначи Владимир Устинов, който до момента изпълняваше същата длъжност в Южния федерален окръг. Олег Беловенцев, който бе упълномощен представител на държавния глава в Кримския федерален окръг пък бе прехврълен на длъжност в Северно-Кавказкия федерален окръг.

Кримският федерален окръг бе включен в състава на Южния с цел повишаване на ефективността на управленческото звено, обясни прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков.

„Става дума за повишаване на ефективността на звеното на управление на равнище упълномощен представител на президента, защото много от задачите са сходни от гледна точка на това, какво бяха ЮФО и Крим преди. Там има общи точки на растеж, сходен набор от проблеми, затова в дадения случай просто изходихме от целесъобразността и необходимостта за повишаване на ефективността на управлението”, каза Песков. По думите му, „това ще има позитивен ефект”.

Според представителя на Кремъл ликвидирането на Кримския федерален окръг и влизането на територията му в ЮФО няма да повлияе върху живота на гражданите на полуострова.