Путин пристигна в Душанбе за срещата на върха на ОДКС

Руският президент Владимир Путин пристигна в столицата на Таджикистан – Душанбе, където в понеделник започна двудневната среща на върха на Организацията на договора за колективна сигурност (ОДКС), съобщиха от пресслужбата в Кремъл, предаде ТАСС.

По пътя за срещата на ОДКС руският президент се спря в Ингушетия, където проведе съвещание по въпросите за социално-икономическото развитие на региона и се срещна с лидера на републиката Юнус-Бек Евкуров.

В Душанбе са приети безпрецедентни мерки за сигурност на участниците в сесията на ОДКС.

Руският президент ще се срещне и с президента на Таджикистан Емомали Рахмон. Тези преговори, както и самата среща на върха ще се проведат на фона на започналата на 4 септември в Таджикистан антитерористична операция срещу групировката на бившия зам.-министър на отбраната на страната Абдухалим Назарзод.

Още една двустранна среща е в програмата на Владимир Путин за 15 септември. Той ще се срещне и с президента на Киргизстан Алмазбек Атамбаев.

Днес ще се състои и основната програма от сесията на Съвета за сигурност, на която ще бъде обсъдена дейността на ОДКС и ключовите регионални и глобални проблеми.