Путин призова руския бизнес към усвояване вътрешния пазар до отмяната на санкциите

Руският президент Владимир Путин призова бизнеса да усвоява вътрешния пазар, докато не бъдат отменени санкциите.

„Ето нашите партньори прозряват в някои държави, ще отменят санкциите, а ние какво да правим? Ние също трябва да реагираме по някакъв начин, в противен случай ще попаднем в достатъчно сложните условия в рамките на СТО“, каза той на форума „Делова Русия“. „И докато това не се е случило, трябва да се действа интензивно“, каза президентът.

Според него сега правителството работи върху формирането на необходимите програми за развитие. Резултатността от тези мерки обаче, според Путин, ще зависи преди всичко от активността на самия бизнес.

„Бих искал и „Делова Русия“, и други обединения да представят конкретни предложения за това, какво и необходимо на бизнеса, за да се включи активно в процеса на заместване на вноса, сериозно да се увеличи износния потенциал на компаниите от несуровинния отрасъл“, каза президентът.

„Експертите трябва да се възползват от отслабването на рублата и от санкциите, тези възможности са ограничени във времето“, допълни той.

„Текущата ситуация е нелека, да не кажа сложна“, призна Путин. „Едновременно с това, и ви сами разбирате това добре, промяната на курса на рублата повишава ценовата конкурентоспособност на родното производство, отваря прозорец от възможности за това, да вземем под контрол нови ниши и на национално, и на международно ниво“, заяви Путин.

„Но трябва да разбирате, че тези възможности могат да бъдат ограничени във времето, и от тях трябва грамотно и максимално бързо да се възползваме за увеличаването на несуровинния износ и за провеждането на интензивно усвояване на собствения пазар“, каза още той.

Путин счита за безсмислена и глупава замяната на целия внос в РФ с родни стоки. В същото време в някои области това би дало допълнителен стимул за развитие.

„Замяната на вноса – това не е панацея, ние не възнамеряваме да заменим всичко: безсмислено и глупаво е“, заяви руският държавен глава.

Според него да се замени вноса трябва „там, където ние точно можем да представим своята собствена възродена компетенция, или да създадем нова такава“. „Към това трябва да се стремим и да се възползваме от днешната ситуация, свързана с разликата в курса и с ограниченията, които по някаква причина са въвели нашите партньори“, отбеляза Путин.

Руският лидер подчерта, че РФ заменя вноса „не заради това да се изолира (от другите страни), а за да даде тласък на собственото си развитие“.

Путин даде за пример икономическия ръст на Китай. Той обърна внимание на факта, че Китай „се е възползвал от естествените си конкурентни предимства и до днес все още ги използва – това е евтината работна ръка (ежегодно почти 20 млн. души се вливат в пазара на труда), и второто, което е осигурило успеха на реформите, е притокът на инвестиции, преди всичко чужди, и технологиите“. „Ние в никакъв случай не трябва да се изолираме“, повтори Путин, призовавайки да се вземат предвид всички нюанси и да се отнасят „много внимателно“.