Путин призова да се премине от порочната практика на санкциите към търсене на взаимноприемливи решения

Натискът, оказван чрез санкциите, крие опасности за международната стабилност, затова световната общност трябва да премине от ограничения и заплахи към търсене на приемливи решения. Това заяви руският президент Владимир Путин в интервю за информационна агенция Anadolu преди визитата си в Турция, предаде ТАСС.

Руският президент подчерта, че „въведените от САЩ, ЕС, Япония, Австралия и редица други държави едностранни ограничителни мерки по отношение на РФ са нелегитимни“. „Подобен натиск нанася не само пряка икономическа вреда, но и застрашава международната стабилност“, заяви той.

„Разчитаме на това, че здравият разум ще надделее“, каза още Путин. „Ние призоваваме към това, да се преодолее порочната логика на ограничения и заплахи, и да се премине към търсенето на взаимноприемливи решения на създалите се проблеми“, отбеляза руският президент.

Путин предупреди, че отговорът на Москва „винаги е бил и ще бъде балансиран и съобразен с правата и задълженията на Русия по международните договори, в това число и в рамките на СТО“.

Руският държавен глава спомена също, че „ръководството на водещите западни компании, работещи в Русия, не крият загрижеността си във връзка със санкциите и потвърждават готовността си да продължат да си сътрудничат с руските партньори“.