Путин прие парада по случай Деня на победата в Севастопол

В Севастопол се проведе морската и въздушна част от парада по случай Деня на победата, предаде Vesti.ru. Парадът прие президента на Русия Владимир Путин. Той посрещна бойните кораби на Черноморския флот в Севастополския залив. Президентът, заедно с руския министър на отбраната Сергей Шойгу поздравиха екипажите на корабите с 69-тата годишнина от победата във Великата Отечествена война.

Севастопол2

На предна линия бе най-представителната част от Черноморския флот: ракетният крайцер „Москва“, малкият противолодъчен кораб „Александровец“, и големите ракетни кораби на въздушна възглавница „Самум“ и „Бора“, стражевият кораб „Пытливый“, големият противолодъчен кораб „Керчь”. В ариегарда бяха флагманът на Черноморския флот – гвардейският ракетен крайцер „Москва“ и четиримачтовият платноход „Крузенштерн“.

кораби

След приветствието на екипажите, над небето на Севастопол за първи път се състоя демонстрационен полет на 70 самолета и вертолета на ВВС на Русия. Първи във въздушния строй премина най-големият в света военно-транспортен хеликоптер Ми-26, съпровождан от четири вертолета Ми-8, следвани от четири „нощни ловеца“ (Ми-28) и четири Ка-52.

В парада приеха участие и тежкият турбореактивен транспортен самолет Ан-22 „Антей“, военно-транспортните самолети Ан-72 и най-големият в света самолет във военно-транспортната авиация Ан-124 „Руслан“.

ракети

В строй от четири самолета над Севастополския залив прелетяха изтребителите МиГ-31, Су-24М и СУ-34.

Гвоздеят на програмата бе шоуто на авиационните групи за висш пилотаж „Стрижи“ (МиГ-29) и „Русские витязи“ (Су-27). Асовете демонстрираха фигурата „Кубински брилянт“, която се изпълнява от 9 самолета във формата на ромб, като дистанцията между тях е само 3 метра.

Въздушният парад завършиха три бронирани щурмови Су-25МБ, които оцветиха небето над Севастопол с димни ивици, символизиращи руския флаг.

След края на авиошоуто, президентът на Руската Федерация изрази благодарност към кримските ветерани за подвига им по време на войната и за приноса при присъединяването на Крим.

севастопол3

Обръщайки се към ветераните в Крим, Путин заяви, че „за това, че Крим и Севастопол се върнаха в родната страна, има огромен нравствен принос“ на ветераните. „Вие ни предадохте великите ценности на единството, справедливостта, сплотеността, научихте ни да постъпваме по съвест“, подчерта Путин. Той отбеляза също, че „поколението, израснало в Крим и Севастопол, винаги се е ръководело от тези ценности, оставало е вярно на паметта на тези, които са изградили този край, този прекрасен град, който в различни времена се е сражавал на тази земя, сражавал се е, защитавайки Русия“.

путин1

 

Според руският държавен глава, предстои още много работа, но заедно е възможно преодоляването на всички трудности. „Ние станахме още по-силни“, обобщи Путин.

След това руският президент посети храма на светия равноапостолен княз Владимир в Севастопол, който се смята за символ на духовното присъствие на Русия в Черно море. Държавният глава бе посрещнат и съпровождан от Симферополския и Кримски митрополит Лазар, на когото той подари икона от 19 в. „Възкресение Христово с дванадесетте празника“, а самият той получи като подарък икона на Ангел-Пазител.

В Кримската столица Симферопол парадът продължи около два часа. Колоната на шествието, оглавявана от участниците в бойните действия и представителните лица на републиката премина по централните улици към Гроба на Незнайния войн, където се отслужи молебен в памет на загиналите. В мероприятията приеха участие над сто хиляди души.

шествие