Путин потърси сметка на тези, които са създали конфликтната ситуация в Близкия Изток

От трибуната на Общото събрание на ООН руският президент Владимир Путин потърси сметка на тези, които са създали конфликтната ситуация в Близкия Изток и са допуснали разпространението на тероризма.

„Политическите, социалните проблеми назряваха в този регион отдавна, хората там, разбира се, искаха промени. Но какво се случи в действителност? Агресивната външна намеса доведе до това, че вместо реформи в държавните институции, и самият начин на живот бяха просто безцеремонно разрушени. Вместо тържество на демокрацията и прогреса, настъпи насилие, нищета, социална катастрофа, а правата на човека, включително и правото на живот, не се зачитат“, описа ситуацията руският президент.

„Бих искал да попитам тези, които създадоха тази ситуация: Разбирате ли какво сте направили?“, призна Путин.

Руският президент счита за лицемерие изказванията за борба срещу тероризма на тези, които използват екстремистите за своите цели.

Според него, „вече е очевидно, че възникналият в сряда в редица страни от Близкия Изток и Северна Африка вакуум на властта, е довел до образуването на зони на анархия, които веднага започнаха да се запълват от екстремисти и терористи“.

„Под знамената на така наречената Ислямска държава вече воюват десетки хиляди бойци, сред които бивши иракски военни, които в резултат от нахлуването в Ирак през 2003 г. бяха изхвърлени на улицата, доставчик на бойци е и Либия, чиято държавност бе разрушена в резултат на грубото нарушаване на Резолюция 1973 на Съвета за сигурност на ООН“, припомни руският лидер. Той подчерта, че „днес редиците на радикалите попълва така наречената умерена сирийска опозиция, подкрепяна от Запада“.

„В началото ги въоръжават и обучават, а след това те преминават на страната на така наречената Ислямска държава“, отбеляза Путин.

Руският лидер обърна внимание и на факта, че самата Ислямска държава „не е възникнала от нищото – първоначално тя е била подхранвана като оръжие срещу неугодните съветски режими“. „Създавайки плацдарм в Сирия и Ирак, Ислямска държава активно разширява експанзията си и в други региони, цели се към господство в ислямския свят и не само там, но явно не се ограничава само с тези планове“, каза руският президент.

Путин отбеляза, че използвайки терористите за собствените си цели, някои страни се надяват „след това някак да се справят с тях, казано по-просто – да ги ликвидират“. „На тези, които наистина постъпват така или мислят по този начин, бих искал да кажа: Уважаеми господа, вие имате работа, разбира се, с жестоки, но не и глупави и примитивни хора, те не са по-глупави от вас, още не е известно кой кого използва за своите цели“, заяви Путин. В потвърждение на думите си, той припомни „последната постъпила информация за предаване на оръжие от „умерената опозиция“ на терористите“.

„Днес ние оказваме военно-техническа помощ и на Ирак, и на Сирия, и на други страни в региона, които водят борба срещу терористичните групировки, – отбеляза руският президент. – Считаме за огромна грешка отказа от сътрудничество със сирийските власти, с правителствената армия, с тези, които храбро се борят срещу терора“. „Трябва най-накрая да бъде признато, че освен правителствените войски на президента Асад, както и кюрдското опълчение на Сирия, с Ислямска държава и другите терористични организации реално никой не се бори“, подчерта той.

„Ние знаем всички проблеми на региона, всички противоречия, – отбеляза Путин. – Трябва да изхождаме все пак от реалността“. В тази връзка руският лидер отбеляза, че в последно време това „се използва като предлог да се обвини Русия за нарастващите амбиции – сякаш тези, които говорят това нямат никакви амбиции“. „Но същността не е в амбициите на Русия, а в това, че да се толерира създаващото се в света положение вече е невъзможно“, призна Путин със съжаление.

Путин призова към това световната общност да не се ръководи от амбициите, а от общите цели, както и към това да се изгради широка международна антитерористична коалиция. Руският лидер предложи да бъде обсъдена резолюция за координиране на всички сили, борещи се срещу ИД.

„В близките дни Русия като председател на Съвета за сигурност на ООН ще свика заседание на министерския съвет за анализ на проблемите в Близкия Изток. Предлагаме да бъде обсъдена възможността за съгласуване на резолюция за координиране на действията на всички тези, които се противопоставят на „Ислямска държава“ и другите терористични групировки, – каза Путин. – Такава координация трябва да се основава на принципите на Устава на ООН“.

„Разчитаме на това, че международната общност ще успее да разработи цялостна стратегия за политическо координиране и в социално-икономическото възстановяване на Близкия Изток, – отбеляза президентът. – Тогава няма да се налага изграждане на бежански лагери“.

„Потокът от хора, принудени да напуснат родните си земи, заля в началото съседните страни, става дума за стотици хиляди. Това е ново велико, горчиво преселение на народите, – обърна внимание руският държавен глава. – Бежанците имат нужда от съчувствие и подкрепа, обаче кардиналното разрешаване на този проблем е възможно единствено по пътя на възстановяването на държавността там, където тя е била унищожена, единствено по пътя на укрепването на държавните институции там, където те все още са се съхранили или се пресъздават, по пътя на оказването на всестранна помощ, военна, икономическа на попадналата в трудна ситуация страна“.

„И, разбира се, на хората, които въпреки всички изпитания, не са напуснали родните си места“, добави още Путин.