Путин посрещна Кери в Сочи

Вчера руският президент Владимир Путин в резиденцията си в Сочи за първи път след въвеждането на санкциите от Запада срещу РФ проведе среща с държавния секретар на САЩ Джон Кери. Срещата продължи няколко часа и на нея бяха обсъдени резултатите от състоялите се преди това 4-часови преговори между руския външен министър Сергей Лавров и американският държавен секретар Джон Кери.

Както съобщи след срещата съветникът на руския президент Юрий Ушаков, Кери устно е предал на Путин поздрави от ръководителя на американската администрация. Той не е предавал никакви писмени послания, уточни съветникът на президента.

„Преговорите бяха продължителни, открити, бих казал с делови и достатъчно доброжелателен характер. Държавният секретар предаде поздрави от името на Обама, като подчерта, че американският президент е заинтересован от това, нашият държавен глава да приеме държавния секретар. Това се състоя, това е напълно нормално явление за нашите отношения“, каза Ушаков.

Държавният секретар, отбеляза още той, освен поздравите от името на Обама, изрази също така признателност във връзка с приноса на Съветския съюз за общата победа във Втората световна война. „Много и с чувство говори на тази тема“, каза Ушаков.

В Кремъл оценяват срещата между Путин и Кери като положителна, и макар това да не е пробив, то говори за появата на първи признаци на разбиране на това, че двете големи държави трябва да се върнат към сътрудничеството.

Въпросът за двустранна среща между Путин и Обама на преговорите не е бил обсъждан.

Путин и Кери осбъдили ключовите световни проблеми, като най-голямо внимание отделили на темата за Украйна.

„Състоя се размяна на мнения по буквално всички ключови въпроси от съвременния международен дневен ред“, каза той.

„От наша страна бяха дадени оценки на причините за възникването на украинската криза, изложени на основата на нашата позиция, подчертано бе, че Русия се стреми към пълно стопроцентово изпълняване на Минските споразумения и с всички сили ще способства тази възможност и ще се стреми към това“, каза още Ушаков.

Украинската тема е била обсъдена подробно, включително и различните варианти за по-тясно сътрудничество на двустранно равнище между САЩ и РФ. Възможността за присъединяване на САЩ към „нормандския формат“ не е била засегната по време на преговорите. Обсъждана е била темата за изпращането на миротворчески контингент в Украйна.

Освен това, Путин и Кери са обсъдили и ситуацията в Близкия Изток, Иран, Сирия, ИДИЛ и  въпросите в сферата на разоръжаването. „Състоя се обмяна на мнения по въпросите за Близкия Изток, Иран, и естествено Сирия. Бяха обсъдени също така  някои въпроси от сферата на разоръжаването. Засегната бе и темата за Севернокорейския проблем и за борбата с тероризма, тоест на практика всички актуални международни теми“, каза Ушаков.

Срещата на руския президент Владимир Путин с държавния секретар на САЩ Джон Кери и руския външен министър Сергей Лавров е продължила четири часа. Първоначално е било предвидено тя да бъде с продължителност около час и половина.

Според Ушаков, част от срещата е преминала в неформална обстановка, по време на която Путин е предложил на Кери да опита кримското Дивноморско вино.

Преди да пристигнат в резиденцията на руския президент в „Бочаров ручей“ Лавров и Кери са провели преговори.

Както заявиха от руското външно министерство, Лавров и Кери „са провели продължителен и откровен разговор по широк кръг от въпроси, представляващи взаимен интерес“. „Сергей Лавров акцентира върху това, че не на нас лежи отговорността за днешната криза в отношенията с Вашингтон, – информираха от дипломатическото ведомство. – Русия е готова за конструктивно сътрудничество със САЩ както в двустранната сфера, таке и на световната сцена, където нашите страни носят особена отговорност за глобалната сигурност и стабилност. Сътрудничеството обаче е възможно само на честна и равноправна основа, без опити за диктат и принуждение“.

В тази връзка е било отбелязано, че „конфронтациите и опитите за натиск върху нас чрез санкциите са задънена улица“. „Русия е невъзможно да бъде заставена да престъпи националните си интереси и принципните си позиции по ключови за нея въпроси“, подчертават от руското външно министерство.

При разглеждането на темата за кризата в Украйна Лавров и Кери са отбелязали безалтернативността на политическия път за нейното уреждане. В този контекст от руската страна е акцентирано върху необходимостта „от незабавното изпълняване на Минските споразумения от 12 февруари, включително и създаване на устойчив пряк диалог на Киев с Донецк и Луганск“.

„Задължително условие за постигането на стабилен и справедлив мир в Украйна остава провеждането там на пълноценна конституционна реформа“, убедени са от руското министерство.

По време на срещата са били обсъдени темите за Близкия Изток, констатирана е била необходимостта от продължаването на усилията за установяване на пълномащабен политически диалог между Дамаск и опозицията.

„Особено внимание бе отделено на заплахите, идващи от превзелата част от Сирия, Ирак и Либия терористична групировка „Ислямска държава“. Сергей Лавров отново акцентира върху важността от отказа от двойните стандарти в отношенията към терористите“, отбелязват още от руското външнополитическо ведомство.

Министрите също така са обсъдили и положението в Йемен, където на вътрешния въоръжен конфликт „е било наложено външно военно въздействие, можещо да доведе до негативни последици за целия околен регион“. „Обсъдени бяха и някои проблемни аспекти в двустранните отношения и диалога в сферата на контрола над въоръжението“, съобщават от външното министерство на РФ.