Путин посмъртно награди Чуркин с орден „За мъжество“

Руският президент Владимир Путин във вторник (21 февруари) посмъртно награди постоянния представител на Русия в ООН Виталий Чуркин с орден „За мъжество“, предаде РИА „Новости“.Постоянният представител на Русия в ООН Виталий Чуркин почина на 20 февруари в Ню Йорк на 64-годишна възраст. И в момента московчани се стичат пред сградата на министерството на външните работи в руската столица, за да почетат паметта на видния дипломат.

„За самоотверженост, постоянство и висок професионализъм, проявен на поста постоянен представител на Руската федерация в ООН в Ню Йорк, САЩ, да се награди с орден „За мъжество“ Виталий Иванович Чуркин (посмъртно)“, се посочва в указа, с който Путин награждава политика.

Преди това руският президент отбеляза, че е ценил високо професионализма и дипломатическия талант на Чуркин и изрази съболезнованията си към роднините и близките на руския дипломат, както и към колектива на руското Министерство на външните работи.

Междувременно руският министър на отбраната Сергей Шойгу разказа пред студенти в Московския държавен институт по международни отношения (МГИМО) във вторник за работата си с покойния постоянен представител на Русия в ООН Виталий Чуркин в Югославия, предаде RT.

„Действително бих искал да изразя искрените си съболезнования. Бяхме добри приятели и направихме много“, сподели Шойгу.Той разказа, че се е запознал с Чуркин по време на събитията в Югославия.

„Тогава за първи път Русия създаде система за хуманитарна помощ и заминаха шест големи конвоя. Огромната заслуга за това бе на Виталий Иванович“, отбеляза министърът.

Шойгу разказа още как заедно с Чуркин е отвел в Белград делегация на руския парламент. Според министъра в резултат на това пътуване в Русия са отведени 5000 деца.

Източник: „Руски дневник“.