Путин посети пострадалия от пожарите сибирски регион

Руският президент Владимир Путин посети пострадалия от пожарите сибирски регион, където в почти 40 населени места около 2 хиляди семейства останаха без покрив. По последни данни, в огнената стихия са загинали 34 души.

По време на посещението си в Хакасия руският държавен глава се срещна с гражданката на републиката Надежда Макарова, която по време на „Пряката линия“ се обърна към руския президент с молба да бъде оказана помощ на пострадалите при пожара.

Путин попита жената как се чувства в момента, какво е състоянието на пострадалите и къде се намират те в момента. „Хората са при близките си, тези, които имат такива. Другите са настанени във временни домове“, съобщи Макарова.

Тя разказа, че жителите са добре. Къщата на самата Макарова е била защитена. Тя споделя,  че огънят е обхванал селото изключително бързо. „Когато го видяхме, всичко вече бе пламнало. Само след половин час горяха всички къщи“, каза жената, като добави, че хората вече започват да се съвземат след трагедията. „Всичко ще бъде наред! Не се тревожете“, каза Путин.

По време на съвещанието, на което бяха обсъдени въпросите за предотвратяване на извънредни ситуации на териториите на Сибирския федерален окръг, руският президент постави задачата „в кратки срокове да се определят детайлно всички необходими обеми от средства за продължаване на отстраняването на щетите, както и за възстановяването на транспорта, жилищата и другите видове инфраструктура“.

Путин подчерта, че всички възстановителни работи трябва да бъдат завършени до 1 септември.

Обръщайки се към присъстващите, той отбеляза, че федералните и местните органи на властта трябва да направят всичко възможно за възстановяването на заетостта на хората, съответно на работните места, както и да помогнат за възстановяването на загубите в животновъдството. „Федералните органи, – подчерта той. – трябва своевременно да отпуснат бюджетни средства за това“.

Путин обеща, че след 1,5-2 месеца отново ще посети Хакасия, за да се увери в изпълнението на задачите по възстановяването на жилищата след пожарите. „След месец и половина – два задължително ще дойда отново и ще видим как върви работата тук“, каза той.