Путин посети младежкия форум „Територия на смислите“

Президентът на РФ Владимир Путин се срещна с участниците в руския младежки форум „Територия на смислите в Клязма“ във Владимирска област, съобщи РИА Новости. Форумът, който се провежда от 13 до 28 август, се превърна в място, където се срещнаха 6 хил. млади преподаватели, учени, магистри и аспиранти в областта на IT-технологиите. Отговаряйки на техни въпроси, руският президент направи редица важни изявления.

В частност, той счита, че Русия трябва да изпревари конкурентите си на пазара на IT-технологиите, опирайки се на добрия национален опит. „Ще взимаме най-доброто и ще се движим напред по-бързо от нашите конкуренти“, заяви държавният глава.

Развивайки информационните технологии, Русия трябва да си сътрудничи, включително и със страните от БРИКС, и по-точно – с Китай и Индия, уверен е Путин.

„Ние разполагаме с всички възможности да бъдем на световно ниво. Не е необходимо да създаваме нечия алтернатива… Ние знаем какво можем. И ние трябва да се движим напред, опирайки се на това, с което разполагаме“, подчерта президентът.

Путин отбеляза, че Русия винаги с право се е гордеела с националната си математическа школа. „Преди всичко обаче, ние никога не бива да почиваме на лаврите си. Трябва обективно да анализираме всичко, което се случва в най-важните и перспективни области на знанието, науката, образованието и икономиката“, подчерта той. Путин обърна внимание на събеседниците си на „самонадеяността, че у нас са най-големите мозъци в областта на IT-технологиите“. „Но точно тук ние имаме конкурентни преимущества. И трябва да ги използваме“, добави той.

В тази връзка Путин съобщи, че за програмата за развитие на IT-технологиите в Русия ще бъдат отпуснати над 600 млрд. рубли (около 10 млрд. евро – бел. ред.).

Руският президент също така увери, че държавата ще подкрепя родните производители на високотехнологични продукти, включително и програмното обезпечение. Това е необходимо още повече в днешната международна ситуация, счита Путин.

Отговаряйки на въпрос на участниците във форума, руският президент призова да не се употребява думата „врагове“ по отношение на Русия. „Нека говорим за конкуренти, опоненти“, призова Путин.

При това той призна: „Разбира се, ние станахме свидетели на това, че нашите конкуренти, опоненти се възползват от своите предимства, от нашата безхаберност и доверчивост, и използват съвременни методи за въздействие за политически цели, в хода на политическата борба“.

Според президента, „работата дори не е в ограниченията и санкциите“. „Работата е там, че да внедряваме собствените си програмни продукти, така нареченото „желязо“, ние трябва по определение, за собственото ни развитие, ако искаме да бъдем съвременна страна, имаща перспективи“, подчерта Путин.

По неговите думи, родните технологии са се развивали и по-рано „не толкова бързо, както би ми се искало, но ограниченията дадоха тласък към активизиране на работата“.

Руският президент засегна и проблема за защитата на потребителите на интернет от неблагоприятно влияние. Той счита, че ограниченията в интернет трябва да бъдат минимални. „Трябва не да се забранява нещо да се чете, гледа или слуша, а трябва самите ние активно да насърчаваме своята позиция“, добави той.