Путин: Политическото регулиране в Сирия ще облекчи миграционната криза в Европа

Политическото регулиране в Сирия и други близкоизточни страни, както и бързото връщане към нормалния живот, ще помогне за облекчаване на миграционната криза в Европа. Това заяви руският президент Владимир Путин след срещата си с унгарския премиер Виктор Орбан.

Руският държавен глава също така каза, че Москва и Будапеща са единни в мнението си, че проблемите на Сирия трябва да се решат по политически път. „Имаме общ подход, който се заключава в това, че е необходимо обединение на усилията в борбата с международния тероризъм“, посочи той.

Путин също така посочи, че по време на разговора си с Орбан подробно му е разказал за руската оценка за случващото се в Украйна и Близкия изток.

По време на съвместните си разговори двамата лидери също така са се договорили да засилят съвместното сътрудничество между двете си страни в областта на ядрената енергетика и в частност по проекта за АЕЦ „Пакш“. По думите на Путин Москва придава голямо значение на руското участие в проекта за електроцентралата, чиято стойност се изчислява на 12 млрд. евро.

По отношение на руския газ към Унгария Путин посочи, че той може да бъде доставян по различни маршрути, включително и през Украйна, но само ако това бъде политически целесъобразно.

Според държавния глава руският газ може да идва през „Северен поток-2“ или „Турски поток“. „Възможни са и други варианти, ние не си поставяме никакви цели от политически характер по отношение на транзита през Украйна“, заяви той.

По отношение на доставките на газа Путин посочи още, че Русия е готова да си сътрудничи в Европа, но само ако получи гаранции. „Ние изцяло деполитизираме този въпрос, той е с чисто икономически характер, икономическата целесъобразност е преди всичко. Не изключваме никакви маршрути“, допълни той.

Говорейки за хуманитарно сътрудничество с Москва и Будапеща държавният глава също посочи, че в Унгария все повече нараства интереса към изучаване на руски език и благодари на властите за съдействието в този процес.

Източник: БГНЕС, ТАСС