Путин поздрави новоизбрания президент на Германия Франк-Валтер Щайнмайер

Путин е изпратил на новия си колега поздравителна телеграма.

„Путин е потвърдил заинтересоваността си от продължаването на конструктивния диалог по актуалните въпроси от двустранния и международен дневен ред и е поканил Щайнмайер да посети Русия в удобно за него време“, пише в официално съобщение от прес-службата на Кремъл, съобщи  ТАСС .

Бившият външен министър от лявоцентристката Социалдемократическа партия Франк-Валтер Щайнмайер бе избран за президент на Германия.

 Той получи 931 от общо 1239 действителни гласа от членовете на Федералното събрание, съставено от държавници, артисти и други граждани. Щайнмайер бе подкрепен както от своята партия, така и от Християндемократическия съюз и Свободната демократическа партия.

Франк-Валтер Щайнмайер ще седне на президентския стол на 19 март, наследявайки настоящия държавен глава Йоахим Гаук, който още през юни заяви, че не иска да се кандидатира за следващ президентски мандат заради възрастта си. Гаук е роден през 1940 г. и имаше всички шансове да бъде преизбран. Той ще остане на поста до 17 март.

Междувременно социалдемократите приемат победата на Франк-Валтер Щайнмайер като прелюдия към нещо по-голямо – избирането на Ангела Меркел отново за канцлер на Германия.