Путин поздрави Башар Асад

Руският президент Владимир Путин изпрати телеграма на сирийския си колега Башар Асад, за да го поздрави за разкъсването на обсадата на Дейр аз Зур от правителствените войски. Путин поздрави и „руските военни групировки“ с тази много важна стратегическа победа над терористите“, съобщи прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков.

Сирийските правителствени части достигнаха града вчера, след като плаващата в Средиземно море руска фрегата „Адмирал Есен“ обстреля с крилати ракети позиции на групировката „Ислямска държава“. Сирийски военен говорител обяви, че е настъпил краят на 3-годишната обсада.

„Този голям подвиг допринася за стратегическия обрат във войната срещу тероризма, затвърждава способностите на Сирийската арабска армия и нейните съюзници, както и решимостта им да нанесат пълно поражение на тероризма в Сирия и на плановете за разделяне на страната“, каза военният.

Сирийската армия си осигури контрол върху северната част на Деир аз Зур. От Кремъл съобщиха, че продължават да се водят сражения по улиците на града, а руски въздушни удари помагат за бързото настъпление на сирийските войски.

Източник: iconomist.bg