Путин подписа указ за реабилитирането на кримските народи, пострадали от репресиите

Монумент "Слеза скорби", посвветен на трагедията от 11 септември 2001 година в Ню-Йорк. Висока - 30 м.

Президентът на Русия Владимир Путин подписа указ за реабилитирането на кримските народи, пострадали по времето на Сталиновите репресии, предаде телевизия „Россия 24”.

„Използвам случая да ви информирам, че подписах указ за реабилитиране на кримско-татарското население на Крим, на арменското население, на немците и гърците – всички, които са пострадали по време на Сталиновите репресии“, каза президентът за заседание на Държавния съвет, на който се обсъждаха въпросите за реализирането на националните проекти и демографската политика.

Според Путин, в същото постановление са предписани мерки „за социално-икономическо възстановяване на някои области“, които през последните години и дори десетилетия действително са били отритнати и „са нямали юридически статут“, в резултат на което в социално отношение не са се развивали, „а дори са деградирали“.

По време на пряката линия, която се проведе на 17 април Владимир Путин заяви, че този указ се намира в стадий на подготовка. „Кримско-татарският народ действително сериозно пострада в периода на Сталиновите репресии, бе депортиран от Крим, от своята родна територия. И ние, несъмнено, трябва да направим всичко, което зависи от нас, за да бъде процесът на присъединяването към Руската федерация свързан с реабилитирането и възстановяването на законните права и интереси на кримско-татарския народ”, подчерта руският президент, като допълни, че това се отнася и за другите етноси в Крим, пострадали по времето на Сталиновите репресии. Това са арменци, немци и гърци, поясни Путин.