Путин подписа закон срещу производството на ГМО продукти в Русия

Руският президент Владимир Путин подписа закон за забрана на отглеждане в Русия на генно-модифицирани организми (ГМО) и продукти, с изключение на провеждането на експертизи и научно-изследователска дейност, предаде във вторник „Рамблер“, цитиран от „Руски дневник“.

Законът, публикуван на официалния портал за правна информация, бе приет от Държавната дума на 24 юни и утвърден от Съвета на федерацията на 29 юни 2016 година.

Законът забранява внасянето на територията на РФ на ГМО, предназначени за освобождаване в околната среда и на продукция, съдържаща ГМО или получена чрез използването на ГМО. Съгласно документа вносителите на ГМО продукция ще трябва да преминат задължителна държавна регистрация.

Документът установява също така административна отговорност за използване на ГМО при липсата на необходимата държавна регистрация или с нарушаване на използването на ГМО продукция в размер от 100 хил. до 500 хил. рубли за юридически лица и от 10 хил. до 50 хил. рубли за длъжности лица.

По-рано в Русия действаше правителствен мораториум върху промишленото генно инженерство и внасянето на ГМО, но не беше предвидено наказание за нарушенията.