Путин подписа закона, забраняващ осиновяването на руски деца в САЩ

Руският президент Владимир Путин подписа спорния закон, забраняващ осиновяването на руски деца в Съединените щати, въпреки протестите на редица международни организации, на руски интелектуалци и част от министрите в руското правителство. Законът носи името на Дима Яковлев – 21-месечно русначе, починало през 2008 г., забравено от осиновителя си в напечена от слънцето кола. Руските медии дадоха голяма гласност на случая през последните години и отразяваха широко историите на малтретирани руски деца от осиновителите им в САЩ.
Законът се разглежда още като отговор на Москва на приетия от САЩ закон „Магнитски“, който санкционира руски длъжностни лица, виновни за нарушаването на човешките права.
Против руската забрана се изказаха няколко членове на руското правителство – външният министър, социалният, финансовият и министърът на образованието. Според юристи законът противоречи на конституцията и международното право. Законът влиза в сила на 1 януари.
Преди дни ООН призова Русия да се откаже от спорния текст. „В този закон ни безпокои най-вече това, че се пречи на деца да израснат в семейна обстановка, заобиколени от любов и уважение“, заяви говорителят на Държавния департамент Патрик Вентрел. За последните 20 г. близо 60 000 малки русначета са били осиновени от американци.