Путин: Подкрепата на русофобията в Украйна ще доведе до катастрофа

Руският президент Владимир Путин даде подробно интервю за германската телевизия ARD, посветено на темата, свързана със ситуацията в Украйна и ролята на Русия в урегулирането на кризата.

Според руския държавен глава, Украйна има бъдеще само в случай на федерализация. Путин изрази несъгласието си с това, че Москва притежава особени възможности за разрешаването на конфликта в Югоизточна Украйна. По думите на руския президент, новите киевски власти още от самото начало е трябвало да започнат диалог с югоизточната част на страната, а не да изпращат там армия.

„В Киев бе извършен преврат. Значителна част от страната го подкрепи и бе доволна от това, а друга част, югоизточната, не го подкрепи и заяви: „Ние не ви признаваме”. И вместо да бъде започнат диалог, вместо това, да бъде обяснено на хората, че централните власти в Киев не възнамеряват да правят нищо лошо, вместо всичко това, те започнаха да ги арестуват по нощите. Веднага след като започнаха тези арести, хората в югоизточните региони на страната се вдигнаха на оръжие. След това, вместо да се спрат и да започнат този диалог, те изпратиха армия, авиация, танкове и системи за залпов огън. И всичко това се превърна в една задънена улица. Дали има изход от нея? Убеден съм, че има”, смята Путин.

Руският президент изрази своите опасения относно това, че в Украйна може нарасне неонацизма. „Когато ни казват, че ние имаме особена възможност за решаване на една или друга криза, това винаги ме дразни, винаги ме тревожи. У мен винаги възниква подозрението, че искат да прехвърлят отговорността върху нас и искат ние да платим допълнително за нещо. Ние не искаме това. Украйна е самостоятелна, независима и суверенна държава. Ще ви го кажа направо – ние сме много загрижени за това, там да не възникне желанието за провеждането на етническо прочистване, ние се опасяваме, че в Украйна може да се появи неонацизъм. Как иначе, след като виждаме как хората ходят със свастика на ръкавите? Или на каските на някои подразделения, воюващи сега в Източна Украйна ние не виждаме знаците на СС? Ако това е цивилизована държава, то тогава къде гледат властите? Да бяха премахнали тези униформи, да накарат националистите да свалят тези знаци. Затова ние се опасяваме, че тук може да възникне неонацизъм. Ако се случи така, то това ще бъде катастрофа за Украйна и за украинския народ”, заяви Путин.

Руският държавен глава отбеляза, че Минските договорености са възникнали само заради това, че Русия активно се включи в тази работа. Путин подчерта, че има определени трудности при изпълняването на тези договорености, свързани преди всичко с това, че и двете страни не оставят част от населените пунктове, както е било договорено в Минск. „Това не е тайна, защото хората, които воюват с украинската армия, казват: „Това са нашите села, ние сме родени тук. Тук живеят нашите семейства, нашите близки. Ако ние отстъпим, националистическите батальони ще нахлуят тук и ще убият всички. Ако трябва убийте ни, но ние няма да отстъпим”. Знаете ли, това е сложен въпрос. Разбира се, ние убеждаваме, разговаряме, но когато говорят такива неща, знаете, че аргументите не са много. Но и украинската армия не освобождава някои пунктове, от който трябваше да си тръгне”, каза още руският президент.

Според Путин, Украйна има бъдеще само в случай на федерализация. Киев сега трябва да представи еднакви права и възможности на хората, независимо от това, в кой регион живеят и на какъв език говорят, убеден е руският държавен глава. „Украйна е сложна страна, и не само заради етническия си състав, но и заради процесите на формирането в днешния й вид, – каза Путин. – Има ли тя бъдеще и какво е то? Разбира се, че има. Това е голяма държава, многочислен народ с 43-44 млн. население. Те трябва да усетят, че могат да се реализират тук пълноценно не по-зле, отколкото на друго място, а може би, дори и по-добре. Затова аз не разбирам нежеланието на някои политически сили в Украйна дори да не се вслушат във възможността за федерализация”.

Според Путин, Западът реагира на присъединяването на Крим в състава на Русия „абсолютно неадекватно”. „Когато слушам претенциите по повод това, че Русия е нарушила международното право, то нищо друго, освен учудване не предизвиква това у мен. Какво е международното право? Това е преди всичко Устав на Организацията на Обединените Нации, това е международна практика и обяснение на тази практика със съответните международни инстанции. И след това, ние имаме ярък и свеж прецедент – Косово”, напомни Путин. „Това, което се случи в Крим по нищо не се различава от това, което се случи в Косово. Аз съм дълбоко убеден, че Русия не е допуснала никакво нарушаване на международното право. Да, аз не крия, разбира се, този факт, който ние никога не сме прикривали, че нашите въоръжени сили, казано направо, блокираха въоръжените сили на Украйна, разположени в Крим, но не заради това да накараме някого да отиде да гласува, това е невъзможно, а за това, за да не бъде допуснато кръвопролитие, както и заради това да бъде дадена възможността на хората да изразят собственото си отношение към това как биха искали да определят бъдещето си и бъдещето на своите деца”, заяви руският президент.

Путни изрази също и опасенията си, че подкрепата на русофобията в Украйна е много опасна и може да доведе до катастрофа. „Ние ще се стремим към това, минските договорености да бъдат изпълнени. Има само едно обстоятелство, на което аз винаги обръщам внимание- на нас през цялото време ни казват: проруските сепаратисти трябва да направят това, да направят онова, вие им повлияйте и направете така. А аз през цялото време питам: „А вие какво направихте, за да повлияете на вашите клиенти в Киев? Направихте ли нещо? Вие какво, само подкрепяте някакви русофобски настроения?”. Което между другото, е много опасно. Ще настъпи катастрофа, ако някой скришом подкрепя русофобията в Украйна. Това е просто катастрофа! Или ние ще търсим съвместно решение? Тогава нека сближим позициите си. Нека се стремим към постигането (сега ще кажа неща, които, може би, няма да се харесат на всички) на единно политическо пространство на тези територии. Ние сме готови да работим в тази насока, но само заедно”, подчерта руският президент.