Путин: Победата на „Единна Русия“ е реакция срещу външния натиск

Победата на партия „Единна Русия“ на парламентарните избори в Руската федерация е ответната реакция на хората срещу външния натиск, заплахите, санкциите и опитите за нагнетяване на напрежение вътре в страната. Това заяви днес руският президент Владимир Путин на заседание с правителството в Кремъл, предава БНР.
В същото време лидерът на руските крайни националисти Владимир Жириновски предложи по време на пресконференцията си в Русия да бъде установена трипартийна система. Партията на Жириновски водеше упорита битка снощи с Комунистическата партия на Генадий Зюганов, за да стане втора политическа сила в страната след управляващата „Единна Русия“. Според него ролята на консерваторите в Думата трябва да бъде заета от управляващата формация „Единна Русия“, неговата партия ЛДПР и трета сила, която да обедини всичките партии, които не успяха да влязат в Думата. Жириновски дори предложи сам себе си за председател на руския парламент.
От своя страна, лидерът на руските комунисти Генадий Зюганов оцени високо отиващия си състав на Думата, като най-плодотворен. Той прогнозира, че новата Дума може да проведе първото си заседание още в началото на октомври.
Социолозите тълкуват различно ниската избирателна активност въпреки изнесените данни от ЦИК, че в цяла Русия са гласували почти 50% от имащите право на глас. Според близките до Кремъл активността е такава, каквато е й в останалата част на западния свят и в това няма нищо стряскащо. По-неутралните им колеги обаче твърдят, че това е сигнал от руското общество, което разбира, че решенията не се взимат от него. Активността в Москва, Санкт Петербург и някои от останалите големи градове в централната част на Русия е доста ниска. В гласувалия за първи път в руски избори Крим активността беше много висока, достигайки до над 40%, а в Чеченя и Татарстан тя достигна рекордните 70%, добавя БНР