Путин: Пазарът трябва да се запълни с руска селскостопанска продукция, за да се понижат цените

Президентът на Руската Федерация Владимир Путин даде задача на съветника си Николай Фьодоров и на новия министър на земеделието да работят в тесен контакт с регионите за развитие на агропромишления комплекс (АПК), особено с оглед на необходимостта от заместване на вносните хранителни продукти с местни. По думите на руския президент, Русия трябва бързо да запълни пазара на хранителни продукти със своя продукция, за да се понижат цените.

„Много бих искал и администрацията на президента, и правителството да работят в тесен контакт с регионите и да решат мащабните задачи, стоящи пред отрасъла, особено с оглед на необходимостта от решаването на проблемите със заместването на вноса“, заяви Путин по време на среща с Ткачов.

„Ние трябва със своя собствена продукция, с продукция на родните производители да запълним собствения си пазар, и това трябва да се направи бързо, за да се снеме напрежението на пазара на хранителни продукти, да се понижат цените и т.н“, подчерта руският държавен глава.

Ткачов на свой ред увери, че ще направи всичко по силите си, за да оправдае доверието и за да се отбележи възход в индустрията – „във въпросите за заместването на вноса, за увеличаването на обема на производство, понижаването на цените на хранителните продукти, създаването на благоприятни условия за аграрния бизнес и предприемачите“.

Проблемът със замяната на вноса, от който в голяма степен зависят много отрасли в руската икономика, се обостри след усложняването на отношенията със Запада и въвеждането на санкциите срещу Русия заради разногласията за ситуацията в Украйна.

На 7 август миналата година Русия забрани за срок от една година вноса на редица хранителни стоки от страните, въвели санкции по отношение на Москва – САЩ, Европа, Канада, Австралия и Норвегия. В съответния списък попаднаха говеждо, свинско и птиче месо, риба, плодове, зеленчуци, мляко и млечни продукти.